Berita Gerakan

Penyasaran subsidi diesel bebankan banyak sektor – Gerakan

Jun 18, 2024

Penyasaran subsidi diesel bebankan banyak sektor – Gerakan

KUALA LUMPUR – Penyasaran subsidi diesel oleh kerajaan perpaduan akan mencetuskan gelombang inflasi yang baharu, jelas Presiden Nasional Parti Gerakan Rakyat Malaysia (Gerakan), Datuk Dr. Dominic Lau Hoe Chai.

Beliau sinis mendakwa mekanisme subsidi diesel oleh kerajaan yang langsung tiada “budi” serta membebankan banyak sektor di negara ini.

“Kerajaan Madani tetap enggan mendengar tuntutan dan cadangan pengusaha dan terus bertegas dengan keputusan mereka.

“Sebagai contoh, lori pengangkut bahan binaan tidak mendapat subsidi diesel daripada kerajaan malah kenaikan harga juga tidak dibenarkan, yang pasti menambah beban kepada pengusaha.

“Jika pengusaha tidak dapat menanggung kos yang tinggi, langkah terakhir mereka adalah menutup perniagaan. Adakah ini akibat yang diingini oleh kerajaan Madanon?” soal Timbalan Pengerusi Perikatan Nasional (PN) itu.

Dominic berkata demikian mengulas langkah penyasaran kerajaan terhadap subsidi diesel yang ditetapkan sebanyak RM3.35 seliter sejak 10 Jun lalu.

Dalam pada itu, kenyataan Timbalan Menteri Kewangan, Lim Hui Ying bahawa negara kehilangan sehingga RM4.5 juta setiap hari ekoran aktiviti penyeludupan juga amat tidak tepat.

Dominic yang sangsi dengan pendedahan itu berkata jika angka ini benar, maka kerajaan mengalami kerugian melebihi RM100 juta sebulan.

“Berapa buah lori tangki minyak dan kapal nelayan diperlukan untuk menyelundup diesel sebesar ini? Adakah aktiviti penyeludupan sebesar ini langsung tidak menarik perhatian pihak berkuasa sempadan sepanjang ini?” soal Dominic lagi. – MalaysiaGazette

Source: https://tinyurl.com/3u4eje6c

刘华才讥讽议长是安华政府的胶印

刘华才讥讽议长是安华政府的胶印

(吉隆坡12日讯)民政党全国主席拿督刘华才博士认同下议院议长丹斯里佐哈里确实不是邮差,以佐哈里处理前土团党国会议员的方式,充其量只是团结政府的“胶印”。

baca lagi
警局晚上10时后关门 降低警队威信

警局晚上10时后关门 降低警队威信

(新山10日讯) 针对内政部长赛夫丁纳苏申宣布,全国各地警察局在晚上10时关闭大门,民政党全国总秘书罗家荣抨击,上述做法根本是让警队威信下降,且为民众带来负面影响的事情,让人民感到不安。

baca lagi