Berita Gerakan

Perikatan Nasional umum manifesto Ahad ini

Nov 4, 2022

GEORGE TOWN: Perikatan Nasional (PN) akan mengumumkan manifesto gabungan itu bagi Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) di Kuala Lumpur pada Ahad ini, kata Timbalan Pengerusinya Datuk Dr Dominic Lau Hoe Chai.

Lau, yang juga Pengerusi Gerakan, berkata manifesto itu akan memfokus kepada pendekatan membentuk sebuah kerajaan yang prihatin, bersih dan stabil kerana kestabilan kerajaan adalah penting dalam mentadbir urus negara.

“Manifesto ini akan memfokus kepada setiap perspektif termasuk ekonomi, pendidikan serta kumpulan demografi B40 dan M40 dalam kalangan rakyat di negara ini.

“Jika diberikan mandat, kami akan turut mengemukakan idea dan penyelesaian untuk membantu mereka yang tergolong dalam kumpulan M40,“ katanya kepada pemberita selepas melancarkan jentera pilihan raya PN bagi Jelutong di sini hari ini.

PN akan bertanding di kesemua 13 kerusi Parlimen di Pulau Pinang dengan Gerakan dan Bersatu masing-masing di lima kerusi manakala PAS di tiga kerusi.

Suruhanjaya Pilihan Raya telah menetapkan esok sebagai hari penamaan calon manakala pengundian awal pada 15 Nov dan hari pengundian bagi PRU15 pada 19 Nov ini.-Bernama

大年二街后巷艺术街建竣 小贩求回当地营业

大年二街后巷艺术街建竣 小贩求回当地营业

(双溪大年6日讯)大年二街后巷“艺术街”(Siar Seni)已启用数月,原在后巷摆摊的华裔小贩,早前获得市议会官员口头答应工程竣工后就能搬回原地摆摊,但至今未接获指示,希望市议员练韦见向市议会反映。

baca lagi
胡栋强声援赵明福组织 抨行动党掌权后遗忘承诺

胡栋强声援赵明福组织 抨行动党掌权后遗忘承诺

(槟城6日讯)民政党署理主席胡栋强认为,行动党有义务协助赵明福家人,而不是当了政府之後就以冷态度对待赵家,毕竟,行动党曾多次承诺会协助赵家,包括也承诺将协助赵家与首相安华会面,但到今天都无法兑现,所以才会发生昨日新古毛“找首相”事件。

baca lagi
槟州垃圾源头分类 执法前应加强宣导

槟州垃圾源头分类 执法前应加强宣导

槟州民政党公共投诉局主任黄义恩促请槟州政府,在展开垃圾源头分类执法行动之前,应该再加强教育宣导工作,让人民了解垃圾分类可循环的重要性,以及其对垃圾填埋场与环保工作的影响。

baca lagi