Berita Gerakan

Persidangan Gerakan lulus 10 resolusi

Mac 13, 2021

KUALA LUMPUR – Persidangan Perwakilan Nasional Parti Gerakan Rakyat Malaysia (Gerakan) ke-49 pada Sabtu meluluskan 10 resolusi yang merangkumi isu berkaitan kebajikan rakyat, revolusi pendidikan, pembangunan digital negara termasuk perpaduan dan keharmonian nasional.

Ketetapan itu diluluskan sebulat suara oleh 623 perwakilan yang menghadiri persidangan secara maya dan fizikal di Dewan Wawasan Tun Dr Lim Keng Yaik, Menara PGRM di sini.

Satu resolusi yang diluluskan adalah untuk menyokong kepimpinan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin bagi memastikan kestabilan politik sekali gus melancarkan urusan berkaitan dasar dan pentadbiran dalam usaha negara melawan pandemik Covid-19 ketika ini.

Mengenai pendidikan, Gerakan menyeru agar kerajaan meneroka revolusi pendidikan sejajar dengan penggunaan teknologi pintar moden serta memastikan penyampaian kemudahan dan pembangunan pendidikan adalah saksama dan perlu memastikan tiada anak Malaysia yang tertinggal dalam anjakan pendidikan ini.

Para perwakilan juga mahu kerajaan menyalurkan sebanyak mungkin bantuan kepada komuniti usahawan kecil dan sederhana yang terjejas perniagaan akibat penularan Covid-19 kerana golongan ini memerlukan suntikan modal pusingan dalam usaha memulihkan perniagaan sedia ada yang terjejas.

Sebagai sebuah negara yang pesat membangun dan mengadaptasikan perubahan teknologi digital yang ketara, Gerakan menyeru kerajaan supaya terus fokus dan melabur kepada pembangunan digital termasuk di separa dan luar bandar di samping mahu setiap masyarakat tidak kira negeri, wilayah dan status sosial perlu diberi ruang secukupnya dalam menikmati kepesatan pendekatan teknologi.

Menyedari peranan wanita adalah amat penting dalam pembentukan negara, Gerakan berpendapat pentingnya untuk memperkasakan penglibatan wanita dalam sistem eksekutif negara seperti dalam Dewan Negara, Dewan Rakyat, Dewan Undangan Negeri dan jemaah menteri, justeru Gerakan memohon agar kerajaan memperkenalkan segala pendekatan serta strategi untuk meningkatkan penyertaan wanita dalam urusan eksekutif negara.

Persidangan itu dirasmikan Tan Sri Muhyiddin merangkap Pengerusi Pakatan Nasional secara maya di sini pada Sabtu.

Hadir sama, Penasihat Parti, Datuk Seri Mah Siew Keong, Presiden, Datuk Dr Dominic Lau Hoe Chai dan Timbalan Presiden, Oh Tong Keong. – Bernama

天气炎热人民用水电量增 王煦棱促折扣费用予民

天气炎热人民用水电量增 王煦棱促折扣费用予民

民政觉全国妇女组署理主席王煦棱指出,近数月来,我国天气炎热,人民用水量与用电量都无可避免增加了,加上水费与电费已大幅度调涨,生活成本又飙升,人民实在吃不消,因此促请政府应体恤人民,并寻求途径让国能与供水机构为人民提供特别折扣优惠,以减轻人民的沉重负担。

baca lagi
仍有机会重返为朝 民政不忘初衷面对挑战

仍有机会重返为朝 民政不忘初衷面对挑战

(吉隆坡26日讯)民政党主席拿督刘华才强调,该党在过去56年创党历史中,面对过一朝二野,从反对党到执政党,再由执政党换回反对党,这些都像是在考验全体党员的意志和信心,并且相信只要“不忘初衷”,万众一心面对挑战,有朝一日仍有机会重返为朝,继续为国为民服务。

baca lagi
槟水费没必要涨价 PBA应寻策应对高用水量

槟水费没必要涨价 PBA应寻策应对高用水量

(槟城26日讯)槟州民政党公共投诉局主任黄义恩指出,槟州供水机构首席执行员巴玛纳登所提出的“槟城人用水量高须涨水费”论,根本就是站不住脚的说法,因为更高用水量与需求量,表示槟州供水机构将收获更多水费,所以应该没有必要涨价!

baca lagi