Berita Gerakan

Pihak berkuasa didakwa ‘tutup mata’ isu Rohingya di Teluk Kumbar

Ogo 25, 2020

KUALA LUMPUR Pemuda Parti Gerakan Rakyat Malaysia Negeri Pulau Pinang kecewa dengan sikap tidak prihatin pihak berkuasa berhubung isu kemasukan nelayan Rohingya yang telah mengancam pendapatan nelayan tempatan di Teluk Kumbar.

Jurucakapnya, Mohd Aswaad Jaafar berkata, setakat ini tiada tindakan diambil oleh pihak berkuasa walaupun parti ini  telah membangkitkan isu berkenaan pada awal bulan ini.

Tegasnya, kewujudan nelayan Rohingya yang tidak mematuhi peraturan telah menggugat pendapatan nelayan tempatan dan masalah sosial.

Pendapatan nelayan tempatan telah merosot sebanyak 50% dan berlakunya kehilangan pukat dan alat penangkapan ikan.

Malah, nelayan tempatan turut mengadu, nelayan warga asing itu bukan sahaja tidak mengikut peraturan yang ditetapkan kerajaan, malah biadap apabila mengatakan laut itu tidak dimiliki nelayan tempatan apabila diminta beri kerjasama oleh nelayan tempatan.

Selain itu, kebanyakan nelayan Rohingnya itu tidak mempunyai lesen dan permit perikanan yang sah, mereka menggunakan sampan dengan enjin yang berkuasa lebih tinggi yang membolehkan mereka menangkap ikan di kawasan laut lebih dalam dan membawa hasil pulangan lebih banyak.

Penggunaan bot-bot yang berkuasa tinggi ini telah menyebabkan kerosakan kepada pukat-pukat nelayan tempatan, sekaligus mengakibatkan kerugian.

”Parti Gerakan Rakyat Malaysia menggesa pihak berkuasa mengambil berat masalah yang dihadapi nelayan tempatan di Teluk Kumbar,” ujarnya dan memaklumkan telah mengemukakan surat kepada Jabatan Imigresen Negeri Pulau Pinang supaya tindakan segera diambil dan kehidupan normal nelayan di teluk itu dapat dikembalikan.

10%非土著配额应保留 考不到10A也有机会读预科班

10%非土著配额应保留 考不到10A也有机会读预科班

(槟城2日讯)民政党全国署理主席胡栋强建议,考获大马教育文凭(SPM)10A以上各族优秀生获保留预科班录取学额后,原有的土著与非土著90:10录取分配学额也应该继续保留,以让无法考获10A的非土著学生,也有机会通过这配额进入预科班。

baca lagi
小恩惠糊弄人民 政府无视难阻涨价潮

小恩惠糊弄人民 政府无视难阻涨价潮

(吉隆坡1日讯)民政党主席刘华才博士形容,调低鸡蛋每个3仙和非住宅电费无法刺激国家经济,人民需要的是完整而全面性振兴经济配套,不是购物广场季节性的降价大优惠。

baca lagi