Berita Gerakan

PKR calonkan Najwan umpama cakap tidak serupa bikin – Gerakan

Jul 25, 2023

SHAH ALAM – Pemilihan semula Najwan Halimi bertanding di Kota Anggerik pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Selangor memberi gambaran Parti Keadilan Rakyat (PKR) sebagai parti yang ‘cakap tidak serupa bikin’.

Ketua Pemuda Parti Gerakan Rakyat Malaysia (Gerakan), Wong Chia Zhen berkata, Najwan belum dikenakan tindakan disiplin selepas mengeluarkan kenyataan berbaur perkauman terhadap seorang calon PRN baru-baru ini.

Menurutnya, pemimpin PKR itu membuat hantaran berkenaan dalam satu kumpulan WhatsApp susulan pengumuman Parti Sosialis Malaysia (PSM) mencalonkan aktivis sosial, M Sivaranjani untuk DUN Meru.

“Baru-baru ini timbul kontroversi, Najwan mengeluarkan komen berbaur perkauman dan ucapan itu menyinggung perasaan rakyat terutamanya kaum India.

“Ini memang sikap kerajaan Madani, cakap tak serupa bikin dan bersikap angkuh, tidak kira apa keluhan rakyat, kepentingan politik diutamakan dulu,” katanya dalam satu kenyataan pada Selasa.

Beliau menambah, perkara sedemikian tidak akan berlaku dalam gabungan parti yang bernaung di bawah Perikatan Nasional (PN).

“Kami (dalam PN) tidak akan membenarkan perkara ini berlaku apatah lagi menaikkan orang macam ini sebagai calon, ini terang-terang prejudis dan rasis terhadap kaum India,” katanya.

Ujarnya, dalam satu Kongres PKR, Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim juga pernah berjanji untuk mempertahankan keadilan ke atas rakyat yang ditindas dan kata beliau negara ini adalah tempat untuk semua rakyat.

“Inilah masanya untuk membuktikan tekad tersebut, bukan sekadar gimik di atas pentas sahaja.

“Memandangkan kepimpinan parti PKR ambil sikap tidak endah, sekarang keputusan itu ada di tangan pengundi,” katanya lagi

胡栋强讥安华上台即降油价

胡栋强讥安华上台即降油价

(槟城11日讯)民政党署理主席胡栋强调侃首相拿督斯里安华,如果没患上选择性失忆症,不该只记得2008年的事,而忘了过后的,甚至是发生在2022年的事!

baca lagi