Berita Gerakan

PN: Bersatu tanding 15 kerusi, PAS lapan dan Gerakan lima pada PRN Melaka

Nov 6, 2021

MELAKA, 6 Nov — Perikatan Nasional (PN) hari ini mengumumkan akan bertanding di kesemua 28 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka, 20 Nov ini.

Pengerusinya Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata daripada jumlah berkenaan, Bersatu akan bertanding di 15 kerusi manakala PAS lapan, dan Gerakan lima.

Perkara itu dinyatakan pada majlis pengumuman calon dan penyerahan watikah PRN Melaka PN di Shah Alam, Selangor hari ini.

Pada pengumuman itu, Ahli Parlimen Masjid Tanah yang juga Ketua Bersatu Bahagian Masjid Tanah, Datuk Mas Ermieyati Samsudin diumum sebagai calon bagi kerusi Tanjung Bidara, dan beliau dijangka berhadapan dengan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Melaka Datuk Seri Ab Rauf Yusoh dari Barisan Nasional (BN) dan Zainal Hassan dari Pakatan Harapan (PH).

Turut diumumkan sebagai calon adalah Naib Presiden Bersatu Datuk Mohd Rafiq Naizamohideen yang  berpindah dari kerusi DUN Paya Rumput ke Telok Mas pada PRN berkenaan.

Sementara itu Pesuruhjaya PAS Melaka Datuk Kamaruddin Sidek kembali bertanding di kerusi DUN Duyong.

Pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14), Kamarudin memperoleh 2,930 undi dalam saingan tiga penjuru menyaksikan DUN Duyong dimenangi DAP, Damian Baba Yeo yang memperoleh 7,642 undi, sekali gus turut menewaskan calon MCA, Lee Kiat Lee (4,747 undi).

Manakala Naib Presiden Gerakan yang juga Pengerusi Gerakan Negeri Melaka Datuk Seri Michael Gan Peng Lam bakal bertanding di Ayer Keroh.

Sementara di DUN Asahan, PN juga mempertaruhkan PN dari Gerakan yang akan diwakili oleh Presiden Majlis Belia India Malaysia (MIYC), Dhanesh Basil.

Bercakap mengenai latar belakang calon yang diketengahkan, Muhyiddin yang juga presiden Bersatu berkata 43 peratus calon berusia 40 tahun ke bawah dan sebahagian besarnya adalah golongan profesional serta berpendidikan tinggi.

Muhyiddin berkata PN akan memberi komitmen untuk berkhidmat sepenuhnya demi kepentingan dan kebajikan rakyat 100 peratus.

“Kita tidak menjanjikan bulan dan bintang kepada rakyat, tetapi kita mempunyai komitmen yang tinggi apabila diberikan mandat oleh rakyat, kita mesti melakukan yang terbaik. Kami akan laksanakan yang terbaik mengikut keupayaan kami dan pastikan tiada siapa yang ketinggalan di belakang di Melaka ini,” katanya.

Beliau berkata parti-parti komponen PN yang akan mengambil bahagian dalam PRN Melaka telah mencapai kata sepakat mengenai pembahagian kerusi dan senarai calon yang akan bertanding.

Katanya PN menawarkan kepimpinan yang bersih dan berintegriti kepada rakyat negeri dan rekod PN mentadbir negara boleh dijadikan rujukan utama oleh pengundi negeri Melaka.

“Pakej bantuan rakyat dalam menghadapi waktu yang paling sukar dalam hidup mereka serta kejayaan dalam pengurusan pandemik dan bantuan untuk rakyat hasil daripada usaha yang dilakukan oleh PN akan dibentangkan kepada rakyat Melaka sebagai panduan untuk mereka membuat pilihan terbaik,” katanya.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan tarikh mengundi bagi PRN Melaka pada 20 Nov manakala penamaan calon pada 8 Nov dan undi awal pada 16 Nov, ekoran pembubaran DUN pada 4 Okt lepas susulan tindakan empat ADUN menarik sokongan terhadap kepimpinan Ketua Menteri Datuk Seri Sulaiman Md Ali.

— BERNAMA

刘华才讥讽议长是安华政府的胶印

刘华才讥讽议长是安华政府的胶印

(吉隆坡12日讯)民政党全国主席拿督刘华才博士认同下议院议长丹斯里佐哈里确实不是邮差,以佐哈里处理前土团党国会议员的方式,充其量只是团结政府的“胶印”。

baca lagi
警局晚上10时后关门 降低警队威信

警局晚上10时后关门 降低警队威信

(新山10日讯) 针对内政部长赛夫丁纳苏申宣布,全国各地警察局在晚上10时关闭大门,民政党全国总秘书罗家荣抨击,上述做法根本是让警队威信下降,且为民众带来负面影响的事情,让人民感到不安。

baca lagi