Berita Gerakan

Pulau Pinang tetap “negeri barisan hadapan” Gerakan

Feb 21, 2021

PULAU PINANG – Gerakan menyatakan keazamannya untuk bertanding di sesetengah kerusi di Pulau Pinang menggunakan panji Perikatan Nasional (PN).

Pengerusi Gerakan Pulau Pinang, Oh Tong Keong berkata, pihaknya akan mengadakan rundingan dengan Pengerusi Bersatu Pulau Pinang, Datuk Shabudin Yahaya mengenai isu pengagihan kerusi.

Beliau yang juga Timbalan Presiden Gerakan memberitahu Kwong Wah Yit Poh,  partinya masih menjadikan Pulau Pinang sebagai “negeri barisan hadapan” walaupun selepas menyertai PN.

“Strategi Gerakan ini tidak berubah, tetapi kami belum berunding bersama rakan sekutu lain untuk bekerjasama dengan mereka dalam melaksana strategi ini,” katanya mengulas tentang strategi yang akan digunakan.

Beliau bagaimanapun mengakui sesetengah kerusi di Pulau Pinang sedang diintai banyak pihak, sama ada dari PN ataupun Barisan Nasional (BN).

“Masih terlalu awal untuk bercakap bagaimana kerusi-kerusi ini diagihkan,” katanya.

Menurutnya, sebagai parti dengan identiti majmuk di Semenanjung, Gerakan harus diberi peranan untuk mendapat sokongan pengundi bukan Melayu dan mengisi jawatan politik tertentu dalam keadaan kekurangan pemimpin Persekutuan bukan Melayu di negeri tertentu, termasuk di Pulau Pinang.  – MalaysiaGazette

10%非土著配额应保留 考不到10A也有机会读预科班

10%非土著配额应保留 考不到10A也有机会读预科班

(槟城2日讯)民政党全国署理主席胡栋强建议,考获大马教育文凭(SPM)10A以上各族优秀生获保留预科班录取学额后,原有的土著与非土著90:10录取分配学额也应该继续保留,以让无法考获10A的非土著学生,也有机会通过这配额进入预科班。

baca lagi
小恩惠糊弄人民 政府无视难阻涨价潮

小恩惠糊弄人民 政府无视难阻涨价潮

(吉隆坡1日讯)民政党主席刘华才博士形容,调低鸡蛋每个3仙和非住宅电费无法刺激国家经济,人民需要的是完整而全面性振兴经济配套,不是购物广场季节性的降价大优惠。

baca lagi