Berita Gerakan

‘RUU Anti Lompat Parti dapat stabilkan politik’

Feb 25, 2022

KUALA LUMPUR: GERAKAN sentiasa konsisten dengan pendirian anti lompat parti dan mahu pembentangan rang undang-undang (RUU) berhubung perkara itu disegerakan bagi memastikan pergolakan politik negara dapat diselesaikan.

Timbalan Presidennya, Oh Tong Keong, berkata keadaan COVID-19 di negara akan pulih jika keadaan politik menjadi stabil dan wakil rakyat menjalankan tanggungjawab mereka membantu rakyat dengan ikhlas.

“Calon yang berjaya mendapat mandat daripada rakyat seharusnya memberi sumbangan kepada pembangunan masyarakat di kawasan masing-masing.

“Bagaimanapun, wakil rakyat yang gemar melompat parti kerana lebih fokus dalam meraih kepentingan peribadi dan melakukan sesuatu yang membelakangi rakyat, akan menyebabkan ketidakstabilan politik di negara kita.

“Pembentangan Rang Undang-Undang (RUU) Anti Lompat Parti akan menstabilkan politik negara kita pada masa depan dan juga dapat memastikan keharmonian serta ketenteraman negara dengan syarat ia dilaksanakan dengan baik,” katanya dalam kenyataan di sini, hari ini.

Justeru, beliau berkata, GERAKAN mengalu-alukan cadangan pembentangan RUU Anti Lompat Parti di Parlimen dan mengharapkan kecelaruan politik negara dapat diselesaikan sepenuhnya.

Semalam, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang), Datuk Seri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar yakin RUU Anti Lompat Parti yang bakal dibawa ke Dewan Rakyat kelak akan diluluskan berdasarkan maklum balas yang diterima menerusi sesi libat urus diadakan.

Beliau berkata, sesi itu yang diadakan bersama ramai pihak berkepentingan termasuk Ahli Parlimen, pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan pemimpin parti mendapat 7,000 maklum balas untuk dianalisis.

印度庙土地易主被迫搬迁 州政府提供土地 等庙方接受

印度庙土地易主被迫搬迁 州政府提供土地 等庙方接受

(居林19日讯)建在油棕园内的印度庙在土地易主后,面对搬迁问题,引发地方上印裔社群的不满;吉打州印裔事务委员会主席黄佳祯强调,吉打州政府没有拆除该庙的意愿,反而提供一片0.709英亩土地,作为该庙搬迁用途,目前等候庙方的接受。

baca lagi