Berita Gerakan

Selepas 10 tahun mengapa sekarang baru kata jambatan lebih sesuai berbanding terowong

Sep 27, 2021

GEORGE TOWN – Parti Gerakan Pulau Pinang mendesak kerajaan negeri memberi penjelasan kepada rakyat berhubung isu terowong dasar laut yang mungkin akan digantikan dengan jambatan yang merentasi Selat Pulau Pinang.

Pengerusinya, Oh Tong Keong berkata, Ketua Menteri, Chow Kon Yeow perlu menjelaskan mengapakah konsortium yang bertanggungjawab dalam projek terowong dasar laut itu mencadangkan untuk mengantikan terowong dasar laut dengan pembinaan jambatan sepanjang lima kilometer.

Kata beliau, sekiranya dakwaan pembinaan jambatan itu betul, bagaimana kerajaan negeri mahu mengambil semula tanah yang telah diberikan kepada pihak konsortium sebagai satu pembayaran kajian kebolehlaksanaan projek terowong dasar laut berkenaan.

“10 tahun sudah berlalu, mengapakah sekarang baru kerajaan negeri memberitahu rakyat Pulau Pinang bahawa pembinaan jambatan lebih sesuai daripada membina terowong dasar laut sedangkan mereka telahpun membelanjakan RM305 juta untuk kajian kebolehlaksanaan projek itu?

“Adakah kerajaan negeri mahu memberi alasan dalam tempoh lama itu baru mereka dan pemaju kenal pasti pembinaan jambatan adalah lebih efektif dari segi kos dan lebih mesra alam berbanding dengan terowong dasar laut?” katanya ketika ditemui di Ibu Pejabat Gerakan di Jalan Macalister di sini, hari ini.

Tambah Tong Keong, timbul juga persoalan bagaimana kerajaan negeri mahu mengambil semula tanah ‘bayaran’ dan wang yang telah dibelanjakan untuk kajian kebolehlaksanaan bagi pihak rakyat Pulau Pinang?

Kata beliau, lebih mengelirukan apabila tanah ‘bayaran’ yang telah diberikan kepada konsortium itu kini dibina kondominium mewah bernilai jutaan ringgit.

“Bila ada kondominum baru mereka nak cakap projek pembinaan terowong mungkin akan dgantikan dengan jambatan susulan kos untuk membina jambatan merentasi Selat Pulau Pinang itu RM3 bilion berbanding terowong dasar laut sebanyak RM6.3 bilion?

“Berdasarkan perkembangan terkini isu projek terowong ini, ramai berpendapat projek itu sebenarnya tidak wujud dan ini adalah satu penipuan terhadap rakyat Pulau Pinang.

“Selain itu, adakah kerajaan DAP akan mengakui projek terowong dasar laut yang dicadangkan mereka merupakan penipuan yang direka untuk meraih sokongan pengundi sedangkan ia merugikan rakyat kerana tanah tersebut telah digunakan untuk membayar kajian kebolehlaksanaan projek terowong dasar laut?,” kata Tong Keong.

Sehubungan itu, Tong Keong mendesak Kon Yeow mendedahkan isi kandungan laporan

kajian kebolehlaksanaan terowong dasar laut kepada umum.

“Timbul pelbagai kekeliruan dalam isu ini jadi kita mahu mereka (kerajaan negeri) beri penjelasan agar rakyat tahu apa sebenarnya sedang berlaku.

“Kita tidak mahu rakyat negeri ini terus tertipu tanpa sebarang maklumat yang sahih,” kata beliau. – MalaysiaGazette

刘华才讥讽议长是安华政府的胶印

刘华才讥讽议长是安华政府的胶印

(吉隆坡12日讯)民政党全国主席拿督刘华才博士认同下议院议长丹斯里佐哈里确实不是邮差,以佐哈里处理前土团党国会议员的方式,充其量只是团结政府的“胶印”。

baca lagi
警局晚上10时后关门 降低警队威信

警局晚上10时后关门 降低警队威信

(新山10日讯) 针对内政部长赛夫丁纳苏申宣布,全国各地警察局在晚上10时关闭大门,民政党全国总秘书罗家荣抨击,上述做法根本是让警队威信下降,且为民众带来负面影响的事情,让人民感到不安。

baca lagi