Berita Gerakan

Tak kena masa ubah suai pejabat Exco

Feb 3, 2021

GEORGETOWN: Parti Gerakan negeri menyifatkan ketika ini bukan masa yang sesuai untuk kerajaan negeri mengumumkan projek mengubah suai serta membesarkan pejabat Exco di Kompleks Tun Abdul Razak (Komtar) di sini dengan kos hampir RM5 juta.

Pengerusinya, Oh Tong Keong berkata, adalah lebih baik peruntukan itu disalurkan kepada majoriti penduduk Pulau Pinang yang terjejas akibat pandemik Covid-19 ketika ini.

Apatah lagi kata beliau, pengumuman projek ubah suai pejabat Exco itu juga dibuat kira-kira sebulan selepas kerajaan negeri menggantikan kenderaan rasmi baharu bagi Ketua Menteri iaitu jenis Mercedes S560e berharga kira-kira RM458,000.

Jelas beliau, penduduk Pulau Pinang ketika ini khususnya golongan penjaja, peniaga dan usahawan kecil-kecilan semakin terhimpit ekonomi mereka disebabkan pandemik Covid-19 yang semakin memburuk.

“Jumlah RM5 juta bagi ubah suai pejabat exco itu jika dibahagikan sebanyak RM500, boleh dimanfaatkan kepada 10,000 penduduk miskin di negeri ini.

“Sepatutnya inilah yang perlu menjadi keutamaan memandangkan majoriti penduduk ketika ini tertekan dan terjejas dari sudut ekonomi kerana pandemik Covid-19,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Kelmarin, kerajaan negeri mengumumkan projek ubah suai pejabat Exco yang bernilai RM4.95 juta itu dengan tender dibuat secara tender terbuka. – UTUSAN ONLINE