Berita Gerakan

Tak wajar pertikai GERAKAN, kesetiaan MCA harus dipersoal.

Mei 15, 2024

Tak wajar pertikai Gerakan, kesetiaan MCA harus dipersoal – Pemuda Gerakan

ALOR SETAR – MCA tidak wajar mempertikai kesetiaan Parti Gerakan Rakyat Malaysia (Gerakan) dalam Perikatan Nasional (PN), sebaliknya kesetiaan MCA dalam Barisan Nasional (BN) yang harus dipersoalkan.

Timbalan Ketua Pemuda Gerakan Pusat, Lee Boon Sian berkata, ini kerana MCA tidak bersama BN dalam kempen Pilihan Raya Kecil (PRK) Kuala Kubu Baharu, sedangkan Gerakan tetap turun padang membantu calon PN biarpun secara tradisinya ditandingi Gerakan.

Menurutnya, disebabkan itu Ketua Penerangan Pemuda MCA, Neow Choo Seong tidak layak untuk bercakap mengenai kesetiaan parti, malah beliau sendiri meninggalkan Gerakan apabila parti itu tewas teruk dalam pilihan raya lalu.

“Choo Seong tidak layak beri komen berkaitan kesetiaan dalam parti. Saya ingin bertanya kepada beliau, ingat lagikah nombor keahlian dalam Gerakan. Bukankah anda juga lompat parti sertai MCA setelah melihat kemenangan PRK di Melaka dan Johor, sedangkan ketika itu parti berdepan saat getir. Waktu itu, pernahkah anda terfikir mengenai kesetiaan ini?” katanya di sini pada Selasa.

Choo Seong sebelum ini menegaskan MCA masih setia bersama BN sekali gus menolak kerjasama semula dengan Gerakan, selain meminta Presiden Gerakan, Datuk Dr Dominic Lau agar jangan cuba meretakkan hubungan sesama parti komponen BN.

Pada 8 Mei lalu, Dominic dilaporkan berkata, Gerakan bersedia menjalinkan kerjasama semula dengan MCA jika sekutu lamanya itu tidak lagi mahu bersama BN.

Katanya, Gerakan terbuka menerima mana-mana parti yang berhasrat bekerjasama dengan PN termasuk MCA, jika mereka dapat menerima ideologi perjuangan gabungan itu.

Kenyataan Dominic itu dibuat susulan tindakan MCA memberi amaran kepada Pengerusi BN, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi supaya tidak membuat keputusan bersendirian mengenai rakan kerjasama gabungan itu menjelang PRU16.

 

天气炎热人民用水电量增 王煦棱促折扣费用予民

天气炎热人民用水电量增 王煦棱促折扣费用予民

民政觉全国妇女组署理主席王煦棱指出,近数月来,我国天气炎热,人民用水量与用电量都无可避免增加了,加上水费与电费已大幅度调涨,生活成本又飙升,人民实在吃不消,因此促请政府应体恤人民,并寻求途径让国能与供水机构为人民提供特别折扣优惠,以减轻人民的沉重负担。

baca lagi
仍有机会重返为朝 民政不忘初衷面对挑战

仍有机会重返为朝 民政不忘初衷面对挑战

(吉隆坡26日讯)民政党主席拿督刘华才强调,该党在过去56年创党历史中,面对过一朝二野,从反对党到执政党,再由执政党换回反对党,这些都像是在考验全体党员的意志和信心,并且相信只要“不忘初衷”,万众一心面对挑战,有朝一日仍有机会重返为朝,继续为国为民服务。

baca lagi
槟水费没必要涨价 PBA应寻策应对高用水量

槟水费没必要涨价 PBA应寻策应对高用水量

(槟城26日讯)槟州民政党公共投诉局主任黄义恩指出,槟州供水机构首席执行员巴玛纳登所提出的“槟城人用水量高须涨水费”论,根本就是站不住脚的说法,因为更高用水量与需求量,表示槟州供水机构将收获更多水费,所以应该没有必要涨价!

baca lagi