Berita Gerakan

TERKINIIsu telur, sayur pun kerajaan tak dapat selesai – Gerakan

Feb 3, 2023

Gerakan menyindir kerajaan berhubung caranya menangani masalah bekalan telur ayam dalam pasaran serta kenaikan harga sayur-sayuran.

Timbalan pengerusinya, Oh Tong Keong berkata jika masalah kecil seperti itu pun tidak dapat diselesaikan,  adakah kerajaan boleh diharap untuk menerajui pembangunan ekonomi negara.

Merujuk kepada dakwaan Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) yang mendakwa harga sayur-sayuran meningkat sehingga 160 peratus sejak sebulan yang lalu, Oh mempersoalkan tindakan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) dalam menangani masalah itu.

“Harga sayur-sayuran telah meningkat sebanyak 160 peratus pada bulan lalu, mengapa kerajaan tidak mengambil sebarang tindakan?

“KPDN harus menyiasat punca kenaikan harga sayur-sayuran supaya rakyat berpendapatan rendah tidak terjejas, dan pada masa sama mengambil tindakan terhadap mereka yang menaikkan harga tanpa sebab dan melanggar peraturan 2010 Kawalan Harga dan Akta Antipencatutan,” katanya.

Pengarah KPDN Pulau Pinang S Jegan semalam mengakui terdapat kenaikan harga 10 jenis sayuran, tetapi katanya tidaklah kerana seperti didakwa CAP, sehingga 160 peratus, dalam tempoh sebulan.

Menurutnya, tomato, timun, kacang buncis, kacang panjang, sawi dan lada benggala merah mencatat kenaikan harga antara 4.03 peratus hingga 71.43 peratus selain terung panjang, bendi, kubis bunga dan lada benggala hijau.

Malah, Jegan berkata, terdapat beberapa premis menurunkan harga 10 jenis bahan mentah dan sayuran hingga melibatkan penurunan sehingga 20.04 peratus.

Dalam kenyataan hari ini, Oh menggesa kerajaan menyelia proses pasaran sayur-sayuran dan pemborongan domestik bagi mengelakkan wujudnya orang tengah yang mengaut keuntungan besar.

Sementara itu, Oh turut mendakwa kualiti telur import dari India tidak setanding dengan harga purata sebiji telur.

“Sebenarnya, kerajaan boleh menaikkan harga siling kepada 50 sen, atau memberi subsidi yang lebih tinggi kepada penternak telur bagi menggalakkan penternak telur tempatan meningkatkan pengeluaran.

“Situasi ini kerana telur yang diimport dari India juga dijual pada harga 50 sen sebiji di pasaran, lebih mahal daripada harga siling yang ditetapkan kerajaan.

“Pendekatan kerajaan ini seolah-olah menghukum penternak telur tempatan secara berniat jahat,” katanya.

10%非土著配额应保留 考不到10A也有机会读预科班

10%非土著配额应保留 考不到10A也有机会读预科班

(槟城2日讯)民政党全国署理主席胡栋强建议,考获大马教育文凭(SPM)10A以上各族优秀生获保留预科班录取学额后,原有的土著与非土著90:10录取分配学额也应该继续保留,以让无法考获10A的非土著学生,也有机会通过这配额进入预科班。

baca lagi
小恩惠糊弄人民 政府无视难阻涨价潮

小恩惠糊弄人民 政府无视难阻涨价潮

(吉隆坡1日讯)民政党主席刘华才博士形容,调低鸡蛋每个3仙和非住宅电费无法刺激国家经济,人民需要的是完整而全面性振兴经济配套,不是购物广场季节性的降价大优惠。

baca lagi