Berita Gerakan

Wanita jadi mangsa dera kekasih hidup dalam ketakutan

Nov 2, 2020

KUALA LUMPUR – Seorang wanita mendakwa menjadi mangsa dera kekasih selain dituduh gila serta mendera anak sendiri sehingga anak perempuannya yang berusia lima tahun terpaksa tinggal di bawah jagaan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM).

Mangsa dikenali sebagai Rajes berusia 40 itu berkata, walaupun tidak lagi tinggal sebumbung dengan bekas kekasihnya berumur 38 tahun, namun dia mengalami trauma dan hidup dalam ketakutan.

Mereka berdua berkenalan melalui kawan ketika lelaki itu sedang mencari pekerjaan kira-kira Mac tahun lalu dan hubungan semakin rapat dan tinggal serumah.

“Dia mula bertindak kasar pada Mei lalu yang bukan hanya kepada saya tetapi juga anak saya. Saya menjadi mangsa seks selain dikurung di dalam rumah sehingga pernah beberapa hari tidak makan.

“Selain dipukul sehingga alami lebam, saya juga pernah dicederakan di bahagian tangan menggunakan kaca, jari anak saya terpaksa dipotong kerana luka disebabkan kekasaran dia lakukan,” katanya.

Rajes berkata demikian pada sidang media yang turut dihadiri wakil peguam, S Sumathi dan Ketua Biro Aduan Parti Gerakan Selangor, Andy Lieng Hwa Ching di pejabat Parti Gerakan Rakyat Malaysia (PGRM) Taman Kinrara di sini hari ini.

Menurutnya, laporan polis berhubung kejadian sudah dibuat beberapa kali, namun tindakannya itu tidak membantu kerana dirinya dikatakan gila dan memiliki kad psikiatri.

“Saya tak gila, doktor kata saya tak memiliki simptom tersebut tetapi saya dipaksa jalani pemeriksaan kerana dia menuduh saya alami masalah mental sehingga mencederakan anak.

“Sehingga sekarang hubungan saya dengan anak baik-baik sahaja, hari-hari saya hubunginya untuk berbual dan setiap kali itu juga anak saya meminta saya mengambilnya mahu tinggal bersama.

“Kes saya disiasat bawah isu rumah tangga dan polis meminta saya selesaikannya bersama pasangan,” katanya.

Katanya, tujuan sidang media itu dibuat pada hari ini bagi membersihkan namanya dan mengharapkan pembelaan yang sewajarnya.

“Saya mahukan keadilan, perlindungan dan mahu tindakan diambil ke atas lelaki ini. Walaupun saya berjaya melarikan diri, namun saya masih diganggu menerusi panggilan telefon dan menerima ugutan.

“Sehingga kini sijil kelahiran anak, sijil-sijil saya serta Ipad saya masih di tangannya. Dia kata akan serahkan kepada saya jika saya kembali dengannya, tapi saya tahu saya akan terus menjadi mangsa deranya,” katanya.

Sementara itu, Andy berkata, beliau berharap pihak polis dapat menjalankan siasatan menyeluruh ke atas laporan yang dibuat mangsa.

“PGRM sedia membantu mangsa menggunakan saluran yang perlu namun yang penting adalah supaya kes ini disiasat. Kes ini serius kerana melibatkan ugutan dan kecederaan ke atas mangsa, ” katanya.

天气炎热人民用水电量增 王煦棱促折扣费用予民

天气炎热人民用水电量增 王煦棱促折扣费用予民

民政觉全国妇女组署理主席王煦棱指出,近数月来,我国天气炎热,人民用水量与用电量都无可避免增加了,加上水费与电费已大幅度调涨,生活成本又飙升,人民实在吃不消,因此促请政府应体恤人民,并寻求途径让国能与供水机构为人民提供特别折扣优惠,以减轻人民的沉重负担。

baca lagi
仍有机会重返为朝 民政不忘初衷面对挑战

仍有机会重返为朝 民政不忘初衷面对挑战

(吉隆坡26日讯)民政党主席拿督刘华才强调,该党在过去56年创党历史中,面对过一朝二野,从反对党到执政党,再由执政党换回反对党,这些都像是在考验全体党员的意志和信心,并且相信只要“不忘初衷”,万众一心面对挑战,有朝一日仍有机会重返为朝,继续为国为民服务。

baca lagi
槟水费没必要涨价 PBA应寻策应对高用水量

槟水费没必要涨价 PBA应寻策应对高用水量

(槟城26日讯)槟州民政党公共投诉局主任黄义恩指出,槟州供水机构首席执行员巴玛纳登所提出的“槟城人用水量高须涨水费”论,根本就是站不住脚的说法,因为更高用水量与需求量,表示槟州供水机构将收获更多水费,所以应该没有必要涨价!

baca lagi