Berita Gerakan

Zairil bohong isu pembinaan Jalan Pintasan Air Itam, dakwa Gerakan P.Pinang

Jan 3, 2022

GEORGE TOWN – Pengerusi Parti Gerakan Rakyat Pulau Pinang, Oh Tong Keong mendakwa Pengerusi Jawatankuasa Infrastruktur dan Pengangkutan negeri, Zairil Khir Johari berbohong berhubung perkembangan pembinaan projek Jalan Pintasan Air Itam ke Lebuh Raya Lim Chong Eu (Pakej 2).

Jelas beliau, Zairil sebelum ini mendakwa kemajuan pembinaan Pakej 2 untuk Projek Jalan-jalan Utama dan Terowong Dasar Laut telah mencapai 8 peratus.

“Majlis pecah tanah projek jalan pintasan itu diadakan pada akhir tahun 2019, tetapi tiada sebarang perkembangan selepas itu.

“Jadi kita mahu Zairil bawa Parti Gerakan untuk membuat tinjauan kerja pembinaan jalan pintasan itu sekali gus membuktikan beliau tidak berbohong,” dakwanya dalam satu kenyataan media hari ini.

Mengulas lanjut Tong Keong berkata, pada awal tahun 2019, Consortium Zenith Construction (CZC) telah menganugerahkan kontrak pembinaan Pakej 2 kepada Buildmarque Contruction Sdn Bhd, iaitu satu syarikat usahasama antara Vertice Bhd dan Vizione Holdings Bhd.

“Disebabkan beberapa syarat tidak dapat dipenuhi maka kedua-dua pihak telah bersetuju untuk membuat penamatan bersama bagi kontrak itu. Sebelum ini, Zairil mengatakan bahawa penamatan kontrak itu tidak mempunyai kesan terhadap pelaksanaan Pakej 2 kerana kerja-kerja pembinaan telah dimulakan oleh CZC sendiri.

“Persoalannya, mengapa CZC sehingga kini tidak memulakan sebarang kerja pembinaan. Kerja pembinaan untuk Pakej 2 itu telah ditangguhkan sejak tahun 2013 sehingga kini, bilakah jalan utama itu akan siap dibina?

“Kami gesa kerajaan negeri memberi penjelasan terperinci mengenai kemajuan projek Pakej 2 ini,” ujar Tong Keong. – MalaysiaGazette

刘华才讥讽议长是安华政府的胶印

刘华才讥讽议长是安华政府的胶印

(吉隆坡12日讯)民政党全国主席拿督刘华才博士认同下议院议长丹斯里佐哈里确实不是邮差,以佐哈里处理前土团党国会议员的方式,充其量只是团结政府的“胶印”。

baca lagi
警局晚上10时后关门 降低警队威信

警局晚上10时后关门 降低警队威信

(新山10日讯) 针对内政部长赛夫丁纳苏申宣布,全国各地警察局在晚上10时关闭大门,民政党全国总秘书罗家荣抨击,上述做法根本是让警队威信下降,且为民众带来负面影响的事情,让人民感到不安。

baca lagi