Berita Gerakan

Bantuan bersasar perlu data lebih terperinci

Dis 6, 2023

KUALA LUMPUR: Kerajaan perlu mengumpul data secara terperinci dalam memberi bantuan secara bersasar kepada golongan yang memerlukan.

Senator Datuk Dr Dominic Lau Hoe Chai bertanya, sama ada kerajaan melakukan demikian dalam proses menyalurkan bantuan tersebut.

Beliau memberikan contoh bahawa seseorang individu yang tidak mempunyai apa-apa tanggungan seperti pasangan, anak-anak atau ibu-bapa, tetapi terpaksa menanggung ahli keluarga lain seperti datuk, nenek, makcik dan adik-adik Orang Kurang Upaya (OKU).

Sehubungan itu, katanya individu berkenaan seharusnya layak untuk menerima bantuan bersasar kerajaan.
“Jadi saya ingin meminta timbalan menteri untuk menjelaskan mengenai perkara tersebut,” katanya ketika mengemukakan soalan tambahan pada sesi Pertanyaan Bagi Jawab Lisan di Dewan Negara, hari ini.

Sementara itu Timbalan Menteri Ekonomi, Dato’ Hanifah Hajar Taib menyatakan kerajaan akan cuba merangkumi semua aspek dengan selengkap yang boleh bagi pemberian bantuan secara bersasar.

“Berdasarkan maklumat yang kita gabungkan daripada agensi-agensi kerajaan akan memastikan bahawa jikalau seseorang itu telah mempunyai tanggungan kepada ibu bapa, maka ia juga akan menerima bantuan tersebut,” katanya.

刘华才讥讽议长是安华政府的胶印

刘华才讥讽议长是安华政府的胶印

(吉隆坡12日讯)民政党全国主席拿督刘华才博士认同下议院议长丹斯里佐哈里确实不是邮差,以佐哈里处理前土团党国会议员的方式,充其量只是团结政府的“胶印”。

baca lagi
警局晚上10时后关门 降低警队威信

警局晚上10时后关门 降低警队威信

(新山10日讯) 针对内政部长赛夫丁纳苏申宣布,全国各地警察局在晚上10时关闭大门,民政党全国总秘书罗家荣抨击,上述做法根本是让警队威信下降,且为民众带来负面影响的事情,让人民感到不安。

baca lagi