Berita Gerakan

GERAKAN mengkritik kerajaan kerana melaksana cadangan semakan semula tarif air

Mei 31, 2023


KENYATAAN MEDIA

Presiden Nasional GERAKAN YB Senator Datuk Dr. Dominic Lau Hoe Chai  Menteri Sumber Asli, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim, Nik Nazmi Nik Ahmad kerana melaksana cadangan semakan semula tarif air.

Beliau menegaskan bahawa kenaikan harga barang telah memberi tekanan yang besar dalam kehidupan rakyat. Ia bukanlah masa yang sesuai untuk melakukan semakan tarif air.

Tambahnya, kerajaan baru sahaja mengumumkan pembatalan subsidi tarif elektrik kepada golongan tertentu dan kenaikan Kadar Dasar Semalaman (OPR), ia telah membebankan rakyat, terutamanya golongan berpendapatan rendah dan sederhana.

“Rakyat sedang menghadapi peningkatan kos sara hidup, termasuk kenaikan kos makanan, perumahan, dan sebagainya. Ia telah memberi kesan kepada banyak rakyat untuk meneruskan kehidupan mereka.

“Dalam situasi ini, cadangan semakan semula tarif air akan memberi tekanan kepada rakyat dan akan menyebabkan kehidupan rakyat menjadi lebih teruk,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Dominic Lau mempersoalkan sama ada Kerajaan Campuran merasai kesusahan yang dihadapi oleh rakyat.

“Air merupakan sebahagian daripada keperluan asas kehidupan manusia. Rakyat memerlukan air untuk aktiviti harian seperti minum, memasak, membersihkan dan sanitasi.”

“Rakyat yang mempunyai masalah kewangan, menaikkan tarif air hanya akan menambah beban mereka malah mungkin mereka terpaksa mengorbankan keperluan asas lain seperti makanan dan kesihatan.”

“Tindakan ini amat tidak bertanggungjawab kerana tidak mengambil kira keperluan sebenar rakyat.”

Dominic Lau turut menggesa kerajaan untuk mempertimbangkan semula cadangan ini dan mengutamakan kepentingan rakyat dan supaya dapat menjamin kesejahteraan dan kualiti hidup rakyat.

YB Senator
Datuk Dr. Dominic Lau Hoe Chai
Presiden Nasional
Parti Gerakan Rakyat Malaysia

大年二街后巷艺术街建竣 小贩求回当地营业

大年二街后巷艺术街建竣 小贩求回当地营业

(双溪大年6日讯)大年二街后巷“艺术街”(Siar Seni)已启用数月,原在后巷摆摊的华裔小贩,早前获得市议会官员口头答应工程竣工后就能搬回原地摆摊,但至今未接获指示,希望市议员练韦见向市议会反映。

baca lagi
胡栋强声援赵明福组织 抨行动党掌权后遗忘承诺

胡栋强声援赵明福组织 抨行动党掌权后遗忘承诺

(槟城6日讯)民政党署理主席胡栋强认为,行动党有义务协助赵明福家人,而不是当了政府之後就以冷态度对待赵家,毕竟,行动党曾多次承诺会协助赵家,包括也承诺将协助赵家与首相安华会面,但到今天都无法兑现,所以才会发生昨日新古毛“找首相”事件。

baca lagi
槟州垃圾源头分类 执法前应加强宣导

槟州垃圾源头分类 执法前应加强宣导

槟州民政党公共投诉局主任黄义恩促请槟州政府,在展开垃圾源头分类执法行动之前,应该再加强教育宣导工作,让人民了解垃圾分类可循环的重要性,以及其对垃圾填埋场与环保工作的影响。

baca lagi