Berita Gerakan

Gerakan berang pemimpin main politik sedangkan rakyat tersepit

Jun 12, 2022

PETALING JAYA: Presiden Parti Gerakan Rakyat Malaysia (Gerakan), Datuk Dr. Dominic Lau Hoe Chai menyelar tindakan beberapa ahli politik yang masih bermain politik ketika rakyat tersepit dengan pelbagai masalah yang dihadapi.

Ia susulan beberapa ahli politik yang tidak mengambil serius untuk membantu seorang lelaki yang berdepan kecurian wang simpanan berjumlah RM7,000 seperti dilapor media sebelum ini.

Dominic Lau berkata, ahli politik atau wakil rakyat harus menyelesaikan masalah rakyat terutama soal kekayaan dan kesihatan rakyat, bukannya menggunakan isu itu untuk meraih populariti dan mendapatkan keuntungan peribadi modal politik.

“Saya rasa amat kesal dengan apa yang berlaku kepada lelaki ini,” katanya dalam satu kenyataan, semalam.

Sehubungan itu, Dominic Lau berkata, Gerakan amat prihatin dengan kes kecurian wang simpanan yang kerap berlaku di negara ini.

“Parti Gerakan sudah mengatur mesyuarat dengan pengurusan kanan Bank Negara Malaysia (BNM) supaya dapat membincangkan tindakan untuk melindungi harta pelanggan dan memulihkan keyakinan rakyat terhadap industri perbankkan.

“Sekarang kami menunggu BNM bagi kami masa untuk berjumpa,” jelasnya.

Tambah beliau, Gerakan juga akan menghulurkan bantuan kepada rakyat yang memerlukan melalui Biro Perkhidmatan dan Aduan Awam Negara.

“Sesiapa yang menghadapi kes kecurian wang simpanan dan memerlukan bantuan boleh menghubungi biro di talian 03-92876868 (Mr. Chan) dan membuat laporan,” katanya. – UTUSAN

大年二街后巷艺术街建竣 小贩求回当地营业

大年二街后巷艺术街建竣 小贩求回当地营业

(双溪大年6日讯)大年二街后巷“艺术街”(Siar Seni)已启用数月,原在后巷摆摊的华裔小贩,早前获得市议会官员口头答应工程竣工后就能搬回原地摆摊,但至今未接获指示,希望市议员练韦见向市议会反映。

baca lagi
胡栋强声援赵明福组织 抨行动党掌权后遗忘承诺

胡栋强声援赵明福组织 抨行动党掌权后遗忘承诺

(槟城6日讯)民政党署理主席胡栋强认为,行动党有义务协助赵明福家人,而不是当了政府之後就以冷态度对待赵家,毕竟,行动党曾多次承诺会协助赵家,包括也承诺将协助赵家与首相安华会面,但到今天都无法兑现,所以才会发生昨日新古毛“找首相”事件。

baca lagi
槟州垃圾源头分类 执法前应加强宣导

槟州垃圾源头分类 执法前应加强宣导

槟州民政党公共投诉局主任黄义恩促请槟州政府,在展开垃圾源头分类执法行动之前,应该再加强教育宣导工作,让人民了解垃圾分类可循环的重要性,以及其对垃圾填埋场与环保工作的影响。

baca lagi