Berita Gerakan

Gerakan dakwa DAP kaki hasut orang bukan Melayu

Jun 10, 2021

PETALING JAYA: Setiausaha Agung Parti Gerakan Rakyat Malaysia (Gerakan), Mak Kah Keong menyifatkan DAP sudah kembali kepada perangai sebenar iaitu menjadi kaki hasut orang bukan Melayu yang memperbesar-besarkan kegagalan kerajaan Perikatan Nasional (PN) yang majoritinya dipimpin orang Melayu.

Beliau menganggap, DAP akan mempergunakan sekecil-kecil isu hingga ke sebesar-besar isu untuk diputar belit sebagai penganiayaan kerajaan Melayu kepada orang bukan Melayu.

“Terkini, DAP, menyalahkan MCA iaitu parti komponen kerajaan kerana gagal menjaga kepentingan kaum Cina apabila isu rumah pengurusan mayat tidak dibenarkan dibuka ketika pelaksanaan awal Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

“Parti anak beranak Lim ini sudah tidak ada modal dan hanya mencari publisiti murahan,” katanya dalam satu kenyataan di sini, hari ini.

Beliau mengulas kenyataan Setiausaha Publisiti DAP Bentong, Danny Ng yang menyalahkan Timbalan Menteri Perpaduan, Senator Datuk Seri Ti Lian Ker kerana gagal menyuarakan permasalahan kaum Cina.

Bagaimanapun Kah Keong berpandangan, DAP sudah kekurangan modal apabila sanggup memainkan isu pengurusan jenazah yang meninggal dunia disebabkan wabak Covid-19.

“Setahu saya bukan hanya orang bukan Islam yang tidak boleh menguruskannya malah orang Melayu Islam sendiri pun sama.

“Kebenaran hanya diberikan kepada petugas barisan hadapan yang bertanggungjawab. Proses pengebumian juga dilakukan dengan pantas,” katanya.

Justeru, katanya, DAP tidak seharusnya memutar belitkan keadaan sehingga boleh merosakkan kemakmuran negara demi kepentingan agenda politik dan peribadi. – UTUSAN ONLINE

天气炎热人民用水电量增 王煦棱促折扣费用予民

天气炎热人民用水电量增 王煦棱促折扣费用予民

民政觉全国妇女组署理主席王煦棱指出,近数月来,我国天气炎热,人民用水量与用电量都无可避免增加了,加上水费与电费已大幅度调涨,生活成本又飙升,人民实在吃不消,因此促请政府应体恤人民,并寻求途径让国能与供水机构为人民提供特别折扣优惠,以减轻人民的沉重负担。

baca lagi
仍有机会重返为朝 民政不忘初衷面对挑战

仍有机会重返为朝 民政不忘初衷面对挑战

(吉隆坡26日讯)民政党主席拿督刘华才强调,该党在过去56年创党历史中,面对过一朝二野,从反对党到执政党,再由执政党换回反对党,这些都像是在考验全体党员的意志和信心,并且相信只要“不忘初衷”,万众一心面对挑战,有朝一日仍有机会重返为朝,继续为国为民服务。

baca lagi
槟水费没必要涨价 PBA应寻策应对高用水量

槟水费没必要涨价 PBA应寻策应对高用水量

(槟城26日讯)槟州民政党公共投诉局主任黄义恩指出,槟州供水机构首席执行员巴玛纳登所提出的“槟城人用水量高须涨水费”论,根本就是站不住脚的说法,因为更高用水量与需求量,表示槟州供水机构将收获更多水费,所以应该没有必要涨价!

baca lagi