Berita Gerakan

Gerakan komited dan fokus bantu kejayaan PN

Mac 5, 2021

KUALA LUMPUR, 5 Mac — Parti Gerakan komited dan fokus untuk bekerja membantu kejayaan Perikatan Nasional (PN) kerana gagasan itu di bawah kepimpinan Tan Sri Muhyiddin Yassin telah berjaya mentadbir kerajaan dan negara dengan baik, khususnya menstabilkan politik serta membanteras COVID-19 demi menjaga keselamatan rakyat.

Timbalan Presidennya, Oh Tong Keong berkata, jentera parti itu akan menyalurkan mesej tersebut kepada akar umbi khususnya masyarakat Cina.

“Gerakan juga akan memberi cadangan dan input-input yang baik kepada kerajaan supaya menetapkan polisi yang lebih baik dan menyeluruh supaya memberi manfaat kepada rakyat pada masa depan serta memandu kejayaan PN ke tahap lebih tinggi,” katanya kepada Wacana.my, hari ini.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas keputusan UMNO yang tidak akan bekerjasama dengan BERSATU dalam Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15) akan datang.

Satu lagi ketetapan UMNO ialah kebersamaan parti itu dalam PN boleh diteruskan sehingga pembubaran Parlimen.

Oh berkata, negara ini mengamalkan sistem demokrasi dan sungguhpun tindakan UMNO akan memberi implikasi terhadap landskap politik negara namun Gerakan tetap menghormati keputusan kepemimpinan parti itu.

“Yang penting, kita berjuang demi kebajikan dan kepentingan rakyat serta  memastikan negara kita membangun dan mempunyai masa depan yang lebih baik,” katanya.

Beliau mengulangi, keputusan UMNO itu sudah tentu akan memberi impak kepada BERSATU dan PN namun  Gerakan yakin kejayaan yang dicapai PN setelah setahun mentadbir negara dengan berpegang kepada prinsip urus tadbir kerajaan yang baik, sudah pasti PN berkebolehan mengharungi dan mendepani cabaran pada masa yang akan datang.

Oh menegaskan PN tetap PN dan sungguhpun dulu bekerjasama dengan UMNO namun rangka struktur PN tetap sama dan hari ini bertambah kuat dengan penyertaan Gerakan sebagai satu daripada parti komponennya.

“PN mempunyai identiti dan kemampuan tersendiri. Dengan memperkasakan lagi jentera PN yang sedia ada, kini sudah pasti PN akan berkhidmat lebih baik tanpa dibebani liabiliti UMNO,” katanya.

Menurutnya, memperkasakan jentera diri sendiri adalah penting untuk berdepan dengan segala cabaran yang bakal hadapi pada masa depan.

大年二街后巷艺术街建竣 小贩求回当地营业

大年二街后巷艺术街建竣 小贩求回当地营业

(双溪大年6日讯)大年二街后巷“艺术街”(Siar Seni)已启用数月,原在后巷摆摊的华裔小贩,早前获得市议会官员口头答应工程竣工后就能搬回原地摆摊,但至今未接获指示,希望市议员练韦见向市议会反映。

baca lagi
胡栋强声援赵明福组织 抨行动党掌权后遗忘承诺

胡栋强声援赵明福组织 抨行动党掌权后遗忘承诺

(槟城6日讯)民政党署理主席胡栋强认为,行动党有义务协助赵明福家人,而不是当了政府之後就以冷态度对待赵家,毕竟,行动党曾多次承诺会协助赵家,包括也承诺将协助赵家与首相安华会面,但到今天都无法兑现,所以才会发生昨日新古毛“找首相”事件。

baca lagi
槟州垃圾源头分类 执法前应加强宣导

槟州垃圾源头分类 执法前应加强宣导

槟州民政党公共投诉局主任黄义恩促请槟州政府,在展开垃圾源头分类执法行动之前,应该再加强教育宣导工作,让人民了解垃圾分类可循环的重要性,以及其对垃圾填埋场与环保工作的影响。

baca lagi