Berita Gerakan

Gerakan sokong RUU Lompat Parti dibentang di Parlimen

Sep 16, 2021

KUALA LUMPUR – Parti Gerakan Rakyat Malaysia (Gerakan) menyokong cadangan untuk membentangkan Rang Undang-Undang (RUU) Akta Lompat Parti di Dewan Rakyat.

Presidennya, Datuk Dr Dominic Lau Hoe Chai berpendapat, sudah menjadi keperluan untuk akta itu diwujudkan bagi mengelak aktiviti lompat parti berterusan membabitkan ahli Parlimen.

Katanya, akta itu penting kerana ia mampu mewujudkan keharmonian serta mengembalikan kesejahteraan rakyat di negara ini.

“Apa sahaja RUU yang membawa kebaikan kepada negara ini, kita akan sokong dan jika RUU tersebut boleh membantu negara terutamanya dalam mewujudkan kestabilan tidak salah kalau kita menyokongnya.

“Sekarang ini negara dalam tempoh pemulihan daripada ancaman Covid-19 selain daripada kita nak memastikan rakyat kembali kepada kehidupan normal dan juga penting untuk memulihkan semula ekonomi negara ini,” katanya ketika ditemui semasa lawatan menyantuni seorang bekas tentera sempena sambutan Hari Malaysia hari ini.

Dominic berkata demikian ketika ditanya wartawan mengenai cadangan Ahli Parlimen Pengerang, Datuk Seri Azalina Othman Said semalam yang mencadangkan agar RUU tersebut dibentangkan di Dewan Rakyat bagi menghentikan sikap lompat parti dalam kalangan wakil rakyat.

Menurut Azalina, senario yang membabitkan lompat parti itu bukan sahaja tidak adil kepada rakyat tetapi kepada parti yang mereka wakili sebelum ini.

Beliau yang juga bekas Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat turut berharap agar Parlimen memberi laluan ‘fast track’ terhadap RUU yang diusulkan beliau sebelum ini.

Dalam pada itu, Dominic berkata, negara ini sememangnya bergantung harap kepada pelaburan besar dari negara asing.

Oleh sebab itu katanya, kestabilan terutama dalam politik adalah sangat penting bagi mewujudkan keyakinan kepada pelabur.

“Ingin saya ulangi, jika RUU itu boleh membawa kepada kestabilan politik, kami di parti Gerakan sangat setuju dan menyokong demi pemulihan negara ini,” tambahnya. – MalaysiaGazette

大年二街后巷艺术街建竣 小贩求回当地营业

大年二街后巷艺术街建竣 小贩求回当地营业

(双溪大年6日讯)大年二街后巷“艺术街”(Siar Seni)已启用数月,原在后巷摆摊的华裔小贩,早前获得市议会官员口头答应工程竣工后就能搬回原地摆摊,但至今未接获指示,希望市议员练韦见向市议会反映。

baca lagi
胡栋强声援赵明福组织 抨行动党掌权后遗忘承诺

胡栋强声援赵明福组织 抨行动党掌权后遗忘承诺

(槟城6日讯)民政党署理主席胡栋强认为,行动党有义务协助赵明福家人,而不是当了政府之後就以冷态度对待赵家,毕竟,行动党曾多次承诺会协助赵家,包括也承诺将协助赵家与首相安华会面,但到今天都无法兑现,所以才会发生昨日新古毛“找首相”事件。

baca lagi
槟州垃圾源头分类 执法前应加强宣导

槟州垃圾源头分类 执法前应加强宣导

槟州民政党公共投诉局主任黄义恩促请槟州政府,在展开垃圾源头分类执法行动之前,应该再加强教育宣导工作,让人民了解垃圾分类可循环的重要性,以及其对垃圾填埋场与环保工作的影响。

baca lagi