Berita Gerakan

Kejadian berlaku sekelip mata, sentiasalah pantau anak, kata ibu bayi maut jatuh tingkap

Mei 9, 2021

KUALA LUMPUR: “Kita kena sentiasa pantau (anak), tiada mak yang nak benda ini terjadi,” kata ibu kepada bayi perempuan berusia 11 bulan yang maut selepas terjatuh dari tingkap bilik di tingkat tiga kediaman keluarganya di Pangsapuri Sri Aman, Jalan Aman Putra, di sini, Ahad lalu.

Norasikin Juliar, 37, berkata beliau menganggap tragedi tersebut sebagai satu pengajaran supaya jangan sesekali leka dengan keberadaan anak.

“Saya tak bermaksud yang masa itu saya leka… Kalau boleh anak itu sentiasalah berada di depan mata. Kita tak sangka dan jangka apa yang akan terjadi,” katanya ketika ditemui selepas menerima sumbangan dalam lawatan Presiden Gerakan Dr Dominic Lau hari ini.

Hasil laporan bedah siasat oleh Unit Forensik Hospital Selayang mendapati kematian bayi berkenaan berpunca daripada kecederaan parah di bahagian kepala akibat jatuh dari tempat tinggi.

Menceritakan tragedi tersebut, Norasikin berkata segalanya berlaku dalam sekelip mata.

Norasikin berkata beliau ketika kejadian sedang melipat baju di bilik berasingan.

“Saya baru sahaja lepaskan dia (mangsa), kiranya dia sedang main depan mata saya, tiba-tiba kakak dia bawa main di depan sebab saudara dia ramai, dekat 10 orang dalam bilik itu.

“Jadi masa kejadian itu memang berlaku dengan pantas, tidak sampai beberapa minit dah jatuh ke bawah,” katanya.

Menurut Norasikin, suaminya Khairul Faizal, 37, sehingga hari ini tidak dapat menerima hakikat bahawa anak bongsu mereka daripada tujuh beradik itu telah meninggal dunia.

Sementara itu, Lau berkata beliau akan mencadangkan kepada kerajaan supaya kesemua Program Perumahan Rakyat (PPR) yang akan dibina kelak diwajibkan supaya dipasangkan gril.

“Keselamatan rakyat mesti diutamakan, dalam masa terdekat kita akan beri cadangan atau berjumpa Menteri Wilayah Persekutuan atau timbalannya selain KPKT (Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan) untuk bincang bagaimana nak adakan gril di PPR atau rumah mampu milik,” katanya.

Selain itu, Lau berkata pihaknya juga akan meminta doktor psikologi memberikan kaunseling kepada keluarga terbabit supaya kehidupan mereka dapat diteruskan seperti biasa kerana ketika ini mereka terkesan dengan kejadian tersebut.

刘华才讥讽议长是安华政府的胶印

刘华才讥讽议长是安华政府的胶印

(吉隆坡12日讯)民政党全国主席拿督刘华才博士认同下议院议长丹斯里佐哈里确实不是邮差,以佐哈里处理前土团党国会议员的方式,充其量只是团结政府的“胶印”。

baca lagi
警局晚上10时后关门 降低警队威信

警局晚上10时后关门 降低警队威信

(新山10日讯) 针对内政部长赛夫丁纳苏申宣布,全国各地警察局在晚上10时关闭大门,民政党全国总秘书罗家荣抨击,上述做法根本是让警队威信下降,且为民众带来负面影响的事情,让人民感到不安。

baca lagi