Berita Gerakan

Kerajaan negeri perlu beri penjelasan isu terowong dasar laut

Mac 28, 2022

GEORGETOWN – Kerajaan Pulau Pinang diminta memberi penjelasan berhubung ulasan bertulis daripada dua agensi penting yang didakwa diminta selepas perbentangan penemuan kajian kebolehlaksanaan projek terowong dasar laut.

Perbentangan itu dibuat syarikat konsesi, Consortium Zenith Construction (CZC) serta perunding mereka dalam Mesyuarat Exco pada Februari lalu.

Naib Presiden Parti Gerakan Rakyat Malaysia, Baljit Singh berkata, perkara itu harus diperjelaskan segera bagi mengelakkan banyak persoalan timbul terhadap projek mega berkenaan.

“Banyak persoalan timbul apabila kerajaan negeri hanya meminta ulasan bertulis daripada dua agensi penting iaitu Penang Port Comission dan Penang Port Sdn Bhd selepas CZC membentangkan penemuan kajian kebolehlaksanaan projek itu.

“Kenapa selepas perbentangan dan bukannya sebelum? Nampak seolah-olah perbentangan itu dibuat dalam keadaan tergesa-gesa. Sepatutnya kerajaan negeri tunggu ulasan bertulis dari dua agensi dahulu sebelum perbentangan kajian kebolehlaksanaan projek.

“Ini yang perlu diperjelaskan oleh kerajaan negeri memandangkan projek terowong dasar laut ini penuh kontroversi sejak ia mula diumumkan oleh bekas Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng lagi,” katanya dalam satu kenyataan pada Isnin.

Baljit berkata, kerajaan negeri perlu menghentikan daripada memperbodohkan rakyat Pulau Pinang dalam melaksanakan projek bernilai RM6.3 bilion itu.

“Kerajaan negeri perlu telus dalam melaksanakan projek ini, tambahan pula ia dijalankan ketika kes rasuah melibatkan Guan Eng sedang berlangsung di mahkamah,” katanya.

大年二街后巷艺术街建竣 小贩求回当地营业

大年二街后巷艺术街建竣 小贩求回当地营业

(双溪大年6日讯)大年二街后巷“艺术街”(Siar Seni)已启用数月,原在后巷摆摊的华裔小贩,早前获得市议会官员口头答应工程竣工后就能搬回原地摆摊,但至今未接获指示,希望市议员练韦见向市议会反映。

baca lagi
胡栋强声援赵明福组织 抨行动党掌权后遗忘承诺

胡栋强声援赵明福组织 抨行动党掌权后遗忘承诺

(槟城6日讯)民政党署理主席胡栋强认为,行动党有义务协助赵明福家人,而不是当了政府之後就以冷态度对待赵家,毕竟,行动党曾多次承诺会协助赵家,包括也承诺将协助赵家与首相安华会面,但到今天都无法兑现,所以才会发生昨日新古毛“找首相”事件。

baca lagi
槟州垃圾源头分类 执法前应加强宣导

槟州垃圾源头分类 执法前应加强宣导

槟州民政党公共投诉局主任黄义恩促请槟州政府,在展开垃圾源头分类执法行动之前,应该再加强教育宣导工作,让人民了解垃圾分类可循环的重要性,以及其对垃圾填埋场与环保工作的影响。

baca lagi