Berita Gerakan

Meskipun tidak ramai, calon wanita tetap menonjol dalam PRN Melaka

Nov 14, 2021

Pengumuman calon Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka yang dibuat pada 8 November sedikit menghampakan apabila peratusan calon wanita yang bertanding hanyalah seramai 16 orang berbanding jumlah 112 calon, atau 14%.

Bagaimanapun, calon-calon wanita berjaya mencuri tumpuan pengundi dan media pada PRN Melaka yang didominasi kaum lelaki ini.

Perhatian diberikan kepada calon Pakatan Harapan (PH) di Sungai Rambai, Farzana Hayani yang merupakan siswazah UiTM berusia 21 tahun yang juga pemegang diploma Komunikasi dan Pengajian Media Massa itu menjadi calon termuda pada PRN kali ini.

Calon paling tua juga merupakan seorang wanita, iaitu Kalsom Nordin dari Barisan Nasional (BN) yang bertanding merebut kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Pengkalan Batu.

Bagi calon BN di Kesidang, Leong Hui Ying, beliau memulakan kempen dengan langkah kiri apabila terpalit kontroversi pada awal tempoh berkempen, apabila tular video beliau yang dikatakan tidak fasih berbahasa Melayu.

Leong yang pertama kali bertanding itu akan menentang penyandang, Seah Shoo Chin daripada DAP dan Patrick Ng Chin Kae daripada Perikatan Nasional (PN).

Ketika ditemui pada pelancaran manifesto calon itu, Leong yang berusia 29 tahun itu kelihatan masih gementar dan kekok apabila dikerumuni media.

Namun itu tidak menghalangnya menyuarakan kesediaannya bekerjasama rentas parti apabila membabitkan isu wanita.

Katanya, dia bersedia untuk bekerjasama dengan ahli politik daripada blok lawan berhubung isu-isu wanita dan isu-isu membabitkan anak muda.

Seorang lagi calon wanita BN yang mencuri tumpuan ialah Khaidhirah Abu Zahar, anak bekas ketua menteri Melaka yang juga muka baru dalam pilihan raya bagi kerusi Rim.

PN paling ramai calon wanita

Sebelum pembubaran DUN, Melaka mempunyai seramai dua ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) wanita.

Sebagai rekod, untuk PRN kali ini PH menurunkan empat calon wanita, PN (enam) dan BN (lima) dan Putra dengan seorang calon wanita.

Dalam satu temubual bersama MalaysiaNow baru-baru ini, calon PN di Tanjung Bidara Mas Ermieyati Samsudin berkata peratusan kecil itu tidak sepatutnya berlaku.

Namun katanya dalam Parlimen Masjid Tanah, PN meletakkan tiga calon wanita daripada keseluruhan lima calon.

“Walaupun PN hanya dua tahun dilahirkan, namun dengan meletakkan enam calon wanita saya kira itu permulaan yang baik. Sebab itu perlu ada usaha supaya kita (calon wanita) menang PRN ini supaya calon wanita bukan hanya dilabel tangkap muat,” katanya.

Isu perwakilan wanita dalam politik saban tahun menjadi tumpuan yang diperjuangkan oleh aktivis.

Ia turut dibincangkan semasa persidangan Dewan Rakyat pada September lepas.

Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Siti Zailah Mohd Yusoff memaklumkan ramai calon wanita yang bertanding pada pilihan raya namun tidak ramai berjaya memenangi kerusi yang ditandingi.

Pengundi wanita paling besar

Pengarah eksekutif Ilham Centre, Mohamad Hisommudin Bakar berkata calon wanita yang kecil tidak mewakili pengundi wanita yang merupakan jumlah majoriti berbanding pengundi lelaki.

Katanya, keseluruhan pengundi wanita berjumlah 254,666 berbanding pengundi lelaki 240,529 dengan jumlah perbezaan sebanyak 14,137.

“Sepatutnya calon wanita perlu lebih ramai berpartisipasi sebagai calon dalam PRN ini,” katanya kepada MalaysiaNow.

Meskipun kesemua blok gagal memenuhkan kuota 30% yang dituntut, sekiranya PN mencalonkan Mas Ermieyati sebagai calon ketua menteri menunjukkan satu pengiktirafan tertinggi terhadap keupayaan calon wanita.

“Calon wanita masih tertinggal jauh dari segi jumlah berbanding calon lelaki yang menyertai PRN Melaka kali ini.

“Ruang dan peluang sewajarnya diberikan lebih luas bagi membolehkan ramai calon wanita terlibat dalam proses demokrasi akan datang atau sekurang-kurangnya memenuhi 30% kuota wanita,” kata Hisommudin.

Sementara itu, ketua penyelidik di Institute Iris, Hanis Noor berkata, tidak timbul sama ada calon wanita bersedia menjawat jawatan itu kerana apabila mereka mencalonkan diri untuk bertanding, ia sudah menjadi prasyarat persediaan mereka untuk dicalonkan sebagai ketua menteri.

“Rakyat Melaka berkehendakkan kepada kestabilan negeri berbanding sesuatu yang baru.

“Aspek kestabilan perlu ditonjolkan oleh calon ketua menteri melalui karakter berkarisma dan dominasi.

“Saya tidak menolak ada kebarangkalian, perkara ini turut ditunjukkan calon wanita,” katanya kepada MalaysiaNow.

大年二街后巷艺术街建竣 小贩求回当地营业

大年二街后巷艺术街建竣 小贩求回当地营业

(双溪大年6日讯)大年二街后巷“艺术街”(Siar Seni)已启用数月,原在后巷摆摊的华裔小贩,早前获得市议会官员口头答应工程竣工后就能搬回原地摆摊,但至今未接获指示,希望市议员练韦见向市议会反映。

baca lagi
胡栋强声援赵明福组织 抨行动党掌权后遗忘承诺

胡栋强声援赵明福组织 抨行动党掌权后遗忘承诺

(槟城6日讯)民政党署理主席胡栋强认为,行动党有义务协助赵明福家人,而不是当了政府之後就以冷态度对待赵家,毕竟,行动党曾多次承诺会协助赵家,包括也承诺将协助赵家与首相安华会面,但到今天都无法兑现,所以才会发生昨日新古毛“找首相”事件。

baca lagi
槟州垃圾源头分类 执法前应加强宣导

槟州垃圾源头分类 执法前应加强宣导

槟州民政党公共投诉局主任黄义恩促请槟州政府,在展开垃圾源头分类执法行动之前,应该再加强教育宣导工作,让人民了解垃圾分类可循环的重要性,以及其对垃圾填埋场与环保工作的影响。

baca lagi