Berita Gerakan

PRK Kimanis ukuran prestasi rakyat kepada PH – Presiden Gerakan

Jan 20, 2020

KUALA LUMPUR: Pilihan Raya Kecil (PRK) Kimanis bukanlah pertandingan semata-mata tetapi ukuran prestasi pentadbiran kerajaan baharu yang semakin buruk.

Presiden Parti Gerakan Rakyat Malaysia (Gerakan), Datuk Dr. Dominic Lau menegaskan, ia juga merupakan petanda bahawa kerajaan baharu perlu sedia dengan kekalahan yang lebih besar pada hari mendatang.

“PRK Kimanis mencatatkan sejarah kekalahan kelima buat kerajaan baharu sejak mentadbir negara. Keputusan itu memberi gambaran betapa rakyat menolak kerajaan baharu.

“Malah dakwaan Menteri Kewangan, Lim Guan Eng dan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad bahawa rakyat tidak merasai lagi pembaharuan dan jasa kerajaan baharu adalah alasan yang tidak relevan.

“Hakikatnya penolakan itu membuktikan bahawa kerajaan baharu ini bakal tumbang menjelang PRU akan datang,” katanya dalam satu kenyataan di sini, pada Isnin.

Dr Mahathir sebelum ini menganggap kekalahan Warisan pada PRK Kimanis mungkin disebabkan pengundi di kawasan itu belum merasai kebaikan pemerintahan kerajaan Pakatan Harapan (PH).

Beliau bagaimanapun yakin lambat laun rakyat di negeri itu umumnya, akan memahami dan merasai bahawa pemerintahan kerajaan hari ini adalah lebih baik berbanding kerajaan terdahulu.

Sementara Guan Eng pula berkata, prestasi PH tidak boleh dinilai berdasarkan keputusan pada PRK sahaja, tetapi ia perlu dilihat dalam skop lebih besar.

Jelasnya, kemenangan besar PH pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14) perlu diambil kira kerana ia menggambarkan suara rakyat secara keseluruhan.

Dalam pada itu kata Dominic, Gerakan percaya kekalahan itu berpunca dari pelbagai faktor antaranya seperti isu Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST), tol dan harga barang.

“Maka dengan itu, kerajaan baru perlu berhenti menabur pelbagai gula-gula seperti pengurangan tol 18 peratus, e-tunai dan sebagainya kerana rakyat tidak mendambakan pemberian sedemikian rupa.

“Sebaliknya rakyat menuntut kerajaan baharu menunaikan janji mereka pada PRU lalu untuk mengurangkan pelbagai masalah dan dilema rakyat seperti kos sara hidup, pendidikan percuma dan sebagainya,” jelasnya.

Pada Sabtu, Barisan Nasional (BN) mengekalkan kerusi Parlimen Kimanis menerusi kemenangan calonnya, Datuk Mohamad Alamin dengan majoriti 2,029 undi.

Mohamad menewaskan calon Warisan, Datuk Karim Bujang yang mendapat 10,677 undi dalam persaingan satu lawan satu itu.

天气炎热人民用水电量增 王煦棱促折扣费用予民

天气炎热人民用水电量增 王煦棱促折扣费用予民

民政觉全国妇女组署理主席王煦棱指出,近数月来,我国天气炎热,人民用水量与用电量都无可避免增加了,加上水费与电费已大幅度调涨,生活成本又飙升,人民实在吃不消,因此促请政府应体恤人民,并寻求途径让国能与供水机构为人民提供特别折扣优惠,以减轻人民的沉重负担。

baca lagi
仍有机会重返为朝 民政不忘初衷面对挑战

仍有机会重返为朝 民政不忘初衷面对挑战

(吉隆坡26日讯)民政党主席拿督刘华才强调,该党在过去56年创党历史中,面对过一朝二野,从反对党到执政党,再由执政党换回反对党,这些都像是在考验全体党员的意志和信心,并且相信只要“不忘初衷”,万众一心面对挑战,有朝一日仍有机会重返为朝,继续为国为民服务。

baca lagi
槟水费没必要涨价 PBA应寻策应对高用水量

槟水费没必要涨价 PBA应寻策应对高用水量

(槟城26日讯)槟州民政党公共投诉局主任黄义恩指出,槟州供水机构首席执行员巴玛纳登所提出的“槟城人用水量高须涨水费”论,根本就是站不住脚的说法,因为更高用水量与需求量,表示槟州供水机构将收获更多水费,所以应该没有必要涨价!

baca lagi