Berita Gerakan

Segera selamatkan ‘hamba abdi’ rakyat Malaysia di Kemboja

Apr 8, 2022

PARTI Gerakan Rakyat Malaysia (Gerakan) menggesa pihak polis menyiasat dan mengambil tindakan segera berhubung kes rakyat Malaysia yang menjadi tawanan dan ‘hamba abdi’ di luar negara khususnya di Kemboja.

Timbalan Presidennya, Oh Tong Keong berkata, kes itu amat serius kerana melibatkan ramai rakyat Malaysia khususnya golongan belia yang menjadi mangsa selepas mereka ditipu terutama untuk mendapatkan pekerjaan.

Jelasnya, kerajaan Pusat juga harus mengambil tanggungjawab menjalankan siasatan dan membantu mangsa-mangsa terbabit dengan segera.

“Kerajaan boleh bekerjasama dengan pihak berkuasa tempatan di Kemboja untuk menyelamatkan warganegara kita.

“Yang penting adalah menyelamatkan rakyat kita yang ditawan sindiket penipuan antarabangsa. Kesungguhan kerajaan boleh mengelak rakyat hilang keyakinan terhadap kerajaan dan pihak berkuasa kita,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Toh Keong yang juga Pengerusi Gerakan Pulau Pinang mengulas pendedahan menerusi satu sidang akhbar semalam yang mana mangsa sindiket pekerjaan di luar negara itu mengadu mereka dipukul dan didera secara mental serta fizikal sekiranya enggan akur dengan arahan pihak sindiket.

Lebih menakutkan, mangsa wanita juga diugut akan dirogol sekiranya tidak mengikut arahan.

Di samping itu, mangsa juga diarah menjadi ‘keldai scammer’ untuk menipu rakyat Malaysia yang bekerja di Kemboja.

天气炎热人民用水电量增 王煦棱促折扣费用予民

天气炎热人民用水电量增 王煦棱促折扣费用予民

民政觉全国妇女组署理主席王煦棱指出,近数月来,我国天气炎热,人民用水量与用电量都无可避免增加了,加上水费与电费已大幅度调涨,生活成本又飙升,人民实在吃不消,因此促请政府应体恤人民,并寻求途径让国能与供水机构为人民提供特别折扣优惠,以减轻人民的沉重负担。

baca lagi
仍有机会重返为朝 民政不忘初衷面对挑战

仍有机会重返为朝 民政不忘初衷面对挑战

(吉隆坡26日讯)民政党主席拿督刘华才强调,该党在过去56年创党历史中,面对过一朝二野,从反对党到执政党,再由执政党换回反对党,这些都像是在考验全体党员的意志和信心,并且相信只要“不忘初衷”,万众一心面对挑战,有朝一日仍有机会重返为朝,继续为国为民服务。

baca lagi
槟水费没必要涨价 PBA应寻策应对高用水量

槟水费没必要涨价 PBA应寻策应对高用水量

(槟城26日讯)槟州民政党公共投诉局主任黄义恩指出,槟州供水机构首席执行员巴玛纳登所提出的“槟城人用水量高须涨水费”论,根本就是站不住脚的说法,因为更高用水量与需求量,表示槟州供水机构将收获更多水费,所以应该没有必要涨价!

baca lagi