Berita Gerakan

Wajibkan penggunaan pelitup muka di sekolah – Gerakan

Jun 11, 2020

KUALA LUMPUR – Kementerian Pendidikan disaran agar mewajibkan penggunaan pelitup muka dalam kalangan pelajar dan guru ketika bermulanya sesi pembukaan semula persekolahan pada 24 Jun ini.

Presiden Parti Gerakan Rakyat Malaysia, Datuk Dr. Dominic Lau Hoe Chai berkata, sesi pembelajaran tersebut bukan sahaja perlu mematuhi garis panduan, tetapi harus ditambah baik dengan mewajibkan perkara tersebut.

“Biarpun garis panduan yang diperuntukkan seperti pengukuran suhu badan telah dilakukan dan dikuatkuasakan, penggunaan topeng muka harus diwajibkan terutamanya bagi pelajar-pelajar di peringkat sekolah rendah yang akan mula bersekolah secara berperingkat pada masa akan datang.

“Ia sejajar dengan misi kerajaan untuk mengurangkan risiko mudah jangkit dalam kalangan kanak-kanak,” katanya menerusi kenyataan hari ini.

Menurut Dominic, selain mahu menggalakkan murid-murid mengamalkan amalan penjagaan kebersihan dan kesihatan, tindakan itu dapat meningkatkan kesedaran amalan pencegahan penyakit berjangkit dalam negara.

Katanya, amalan pemakaian topeng muka walaupun dilihat akan merimaskan pelajar mahupun kanak-kanak, namun ianya harus dipraktikkan demi kepentingan bersama.

“Oleh yang demikian, Gerakan berharap kerajaan dapat mempertimbangkan saranan tersebut dalam usaha memutuskan rantaian pandemik ini,” ujarnya.

天气炎热人民用水电量增 王煦棱促折扣费用予民

天气炎热人民用水电量增 王煦棱促折扣费用予民

民政觉全国妇女组署理主席王煦棱指出,近数月来,我国天气炎热,人民用水量与用电量都无可避免增加了,加上水费与电费已大幅度调涨,生活成本又飙升,人民实在吃不消,因此促请政府应体恤人民,并寻求途径让国能与供水机构为人民提供特别折扣优惠,以减轻人民的沉重负担。

baca lagi
仍有机会重返为朝 民政不忘初衷面对挑战

仍有机会重返为朝 民政不忘初衷面对挑战

(吉隆坡26日讯)民政党主席拿督刘华才强调,该党在过去56年创党历史中,面对过一朝二野,从反对党到执政党,再由执政党换回反对党,这些都像是在考验全体党员的意志和信心,并且相信只要“不忘初衷”,万众一心面对挑战,有朝一日仍有机会重返为朝,继续为国为民服务。

baca lagi
槟水费没必要涨价 PBA应寻策应对高用水量

槟水费没必要涨价 PBA应寻策应对高用水量

(槟城26日讯)槟州民政党公共投诉局主任黄义恩指出,槟州供水机构首席执行员巴玛纳登所提出的“槟城人用水量高须涨水费”论,根本就是站不住脚的说法,因为更高用水量与需求量,表示槟州供水机构将收获更多水费,所以应该没有必要涨价!

baca lagi