Berita Gerakan

Wanita PN sokong PM Muhyiddin, sangkal dakwaan UMNO kerajaan gagal

Jul 8, 2021

KUALA LUMPUR, 8 Julai — Wanita Perikatan Nasional (PN) hari ini menyangkal dakwaan bahawa kerajaan PN gagal dalam beberapa isu yang dijadikan alasan kepada pendirian Majlis Tertinggi UMNO untuk menarik balik dan menamatkan sokongan kepada Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Ketua Wanita PN Datuk Seri Rina Mohd Harun berkata berkata tindakan itu jelas bermotivasikan kepentingan sempit kelompok tertentu serta membelakangkan kepentingan rakyat dan negara ketika kerajaan sedang menumpukan sepenuh usaha serta tenaga memerangi pandemik COVID-19 dan membawa negara keluar daripada kemelut berkenaan.

“Rakyat mahukan semua kelompok terutama kelompok politik untuk mengetepikan kepentingan politik partisan dan menggembleng seluruh usaha, tenaga dan sumber untuk membantu mereka dalam keadaan yang getir ini,” menurutnya dalam kenyataan hari ini.

Kenyataan itu dinyatakan bersama Ketua Dewan Muslimat PAS Pusat Senator Nuridah Mohd Saleh, Ketua Wiranita STAR Evelyn Gobile, Ketua Wanita SAPP Irene Chan Kam Lan dan Ketua Wanita Nasional Gerakan Janice Wong Oi Foon.

Rina berkata Wanita PN berikrar akan tetap bersama dengan Perdana Menteri sehingga ke hujung jalan di dalam usaha genting bagi menewaskan pandemik COVID-19 dan membawa rakyat menikmati kehidupan seperti sediakala.

Beliau berkata Wanita PN juga menyatakan sokongan penuh dan tidak berbelah bagi kepada Perdana Menteri untuk terus meneraju kerajaan PN dan sebaik menggalas tanggungjawab sebagai pemimpin utama negara, Muhyiddin telah memimpin sehabis baik serta menyediakan jalan keluar dengan Pelan Pemulihan Negara yang jelas.

Di SEREMBAN, Rina turut meluahkan kekecewaannya dengan keputusan MT UMNO dan berkata pihak tertentu tidak perlu menjadikan situasi itu sebagai modal berpolitik sebaliknya turut bekerjasama menangani masalah rakyat dalam mendepani wabak tersebut ketika ini.

“Dalam keadaan sekarang, negara berdepan COVID-19 yang tidak pernah kita alami dan pada masa sama, kerajaan percepat proses pemvaksinan dengan lebih 375,000 dos suntikan vaksin semalam, yang tertinggi melalui usaha dijalankan kerajaan,” katanya kepada pemberita selepas melawat institut penjagaan orang kurang upaya di Taman Sinar Harapan Tuanku Ampuan Najihah hari ini.

Ahli Parlimen Titiwangsa itu berkata kerajaan berusaha sebaik mungkin membantu rakyat berdepan kesukaran menerusi pelbagai inisiatif termasuk mengeluarkan belanja keseluruhan berjumlah RM380 bilion sejak pandemik COVID-19 melanda negara.

Semalam, Presiden UMNO Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi memutuskan parti itu menamatkan sokongan kepada Muhyiddin serta-merta setelah mempengerusikan mesyuarat Majlis Kerja Tertinggi (MKT) yang berlangsung secara maya selama lebih empat jam bermula pada 8.30 malam.

Mengulas pelantikan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob sebagai Timbalan Perdana Menteri semalam, Rina berkata ia merupakan keputusan yang tepat dan menyifatkan Ahli Parlimen Bera itu individu paling layak memegang jawatan tersebut.

Sementara itu, Ketua Penerangan Bersatu Datuk Wan Saiful Wan Jan menerusi kenyataan hari ini turut menolak tuduhan Ahmad Zahid mengenai kegagalan kerajaan memenuhi aspirasi rakyat dan menyifatkan ia sebagai ulang suara tohmahan pembangkang iaitu PKR serta DAP.

Beliau berkata kerajaan telah menyalurkan pelbagai bentuk bantuan dengan jumlah keseluruhan melebihi RM500 bilion setakat ini untuk membela nasib rakyat dan membina semula ekonomi negara.

“Dari segi menjaga kebajikan rakyat, menjaga kesihatan rakyat dan membina semula ekonomi, kerajaan sedang menuju ke arah kejayaan.

“Tidak ada sebarang ugutan atau tekanan yang boleh menutup hakikat sebenar bahawa kerajaan Perikatan Nasional yang dipimpin oleh Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin sentiasa memberi keutamaan kepada agenda rakyat,” katanya.

Wan Saiful berkata parti itu berpandangan dalam situasi ini, Ahmad Zahid sendiri gagal menjaga perpaduan dan kebersamaan parti-parti politik Melayu-Islam, gagal memahami rakyat yang menuntut kerajaan prihatin serta mendahulukan keperluan rakyat.

“Pengumuman yang dibuat oleh Ahmad Zahid tidak memberi kesan kepada perjalanan kerajaan kerana dalam sistem demokrasi Westminster, kerajaan dibentuk oleh seorang Perdana Menteri berdasarkan sokongan terbanyak daripada Ahli-Ahli Parlimen,” katanya.

Beliau berkata Bersatu berdiri teguh mendukung kepimpinan Muhyiddin sebagai Perdana Menteri dan mengambil sikap meneruskan tumpuan kepada menjaga kepentingan rakyat.

— BERNAMA

刘华才讥讽议长是安华政府的胶印

刘华才讥讽议长是安华政府的胶印

(吉隆坡12日讯)民政党全国主席拿督刘华才博士认同下议院议长丹斯里佐哈里确实不是邮差,以佐哈里处理前土团党国会议员的方式,充其量只是团结政府的“胶印”。

baca lagi
警局晚上10时后关门 降低警队威信

警局晚上10时后关门 降低警队威信

(新山10日讯) 针对内政部长赛夫丁纳苏申宣布,全国各地警察局在晚上10时关闭大门,民政党全国总秘书罗家荣抨击,上述做法根本是让警队威信下降,且为民众带来负面影响的事情,让人民感到不安。

baca lagi