Siaran Akhbar

Hentikan Rayuan Jabatan Peguam Negara Berkaitan Isu Kewarganegaraan Automatik Kepada Bayi..

Okt 16, 2021

Parti Gerakan Rakyat Malaysia berharap kerajaan menghentikan rayuan Jabatan Peguam Negara terhadap kes kewargenegaraan automatik kepada bayi yang dilahirkan oleh wanita Malaysia luar negara.

Menurut Presiden Nasional GERAKAN, Datuk Dr. Dominic Lau Hoe Chai, mengikut perlembagaan dalam Perkara 2 Konvensyen Mengenai Hak Kanak-Kanak (CRC) menyatakan bahawa kanak-kanak tidak boleh di dikriminasi.

“Malah Perkara 7 juga menyatakan hak untuk mendapatkan kewarganegaraan dan Perkara 8 menyatakan hak untuk mengekalkan identiti kanak-kanak termasuk kerakyatan.

“Selain itu, Artikel 9(2) Konvensyen mengenai penghapusan segala bentuk diskriminasi terhadap wanita (CEDAW)juga menjelaskan kewarganegaraan anak-anak yang dilahirkan oleh wanita Malaysia yang berkahwin dengan pasangan asing” katanya dalam sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat ahli jawatankuasa pusat parti.

Pada masa yang sama, GERAKAN merakamkan ucapan tahniah terhadap kejayaan Malaysia kerana memenangi pengundian negara-negara untuk menduduki 1/18 kerusi dengan 183 undian pada Majlis Hak Asasi Manusia Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu bagi penggal 2022-2024.

Dalam perkembangan mengenai berita palsu vaksinasi, Dominic Lau Hoe Chai menyokong tindakan Menteri Kesihatan YB Khairy Jamaludin menyegerakan siasatan dan pendakwaan terhadap kumpulan antivaksin yang menyebarkan berita palsu, kerana kes ini telah menimbulkan ancaman bagi keselamatan kesihatan awam.

Malah Parti GERAKAN akan menubuhkan kumpulan pemantaun untuk mengawasi berita-berita palsu terutamanya berkaitan vaksin.

“Pasukan pemantau ini juga akan berusaha untuk memberi kefahaman kepada golongan-golongan sebegini dengan menggunakan fakta yang sahih.

“Pada masa yang sama pasukan ini akan memberi kerjasama sepenuhnya memberi maklumat kepada Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM)” jelasnya.

Presiden Nasional GERAKAN
Datuk Dr. Dominic Lau Hoe Chai