Siaran Akhbar

Adakah Hamid Bador seorang yang mudah lupa pada undang-undang?

Mei 5, 2021

Parti Gerakan Rakyat Malaysia mendakwa Tan Sri Abdul Hamid Bador merupakan seorang yang mudah lupa pada undang-undang yang sedia ada.

Menurut Setiausaha Agung GERAKAN, Mak Kah Keong, Hamid Bador hanya ingin mencabar undang-undang yang memperuntukan kuasa, tanggungajawab dan peranan Menteri Dalam Negeri khususnya Suruhanjaya Pasukan Polis.

Namun begitu, sekiranya budaya kakitangan Kerajaan terutamanya badan beruniform boleh mencabar undang-undang dengan mengadakan sidang media seperti ini ia akan memberi kesan yang buruk kepada negara. Umpama mencetuskan kontroversi antara masyarakat dengan kerajaan kini.

Bayangkan ATM, SPRM, Bomba , Imigresen dan segala kakitangan kerajaan ‘merajuk’ dengan mengadakan sidang media dengan berpakaian uniform?

Malah menurut Mak, lagi tak masuk akal apabila, Hamid Bador membuat kenyataan bahawa Menteri ingin melantik ‘budak’ dia dalam PDRM dan ini dikatakan sebagai campur tangan politik.

Sekiranya Menteri melantik ‘budak’ dia dari orang luar yang bukan anggota PDRM untuk menjalankan tugas polis, itulah yang dikira campur tangan politik, itu saya akan bantah habis-habisan, menurut Mak.

Tetapi Menteri melantikan seseorang daripada golongan anggota polis sendiri, pelantikan itu adalah sah. Pelantikan adalah sah sama seperti Hamid Bador yang dilantik sebagai Ketua Polis Negara.

Tegas Mak, apa masalahya kalau memang sah dan takkan rakyat nak panggil Hamid Bador sebagai budak Tun?

Selain itu, Mak memberitahu, ataupun Menteri hanya boleh melantik ‘budak’ Hamid Bador menjalankan tugas dalam PDRM?

Kalau ‘budak’ dia adalah ‘budak’ saya, mungkin diam sahaja tetapi kalau ‘budak’ dia bukan ‘budak’ saya, kena adakah sidang media ke? Ini bukan cara yang betul.

Mak menjelaskan, sekiranya beliau berani mengkritik politik secara terbuka lebih baik letak uniform, sarung baju politik dan masuk gelanggang kita lawan habis-habisan.

Dalam pada itu, Mak berpendapat segala “pendedahan” Hamid Bador tidak membantu apa-apa kecuali menutup kegagalan menangkap Jho Low!

刘华才讥讽议长是安华政府的胶印

刘华才讥讽议长是安华政府的胶印

(吉隆坡12日讯)民政党全国主席拿督刘华才博士认同下议院议长丹斯里佐哈里确实不是邮差,以佐哈里处理前土团党国会议员的方式,充其量只是团结政府的“胶印”。

baca lagi
警局晚上10时后关门 降低警队威信

警局晚上10时后关门 降低警队威信

(新山10日讯) 针对内政部长赛夫丁纳苏申宣布,全国各地警察局在晚上10时关闭大门,民政党全国总秘书罗家荣抨击,上述做法根本是让警队威信下降,且为民众带来负面影响的事情,让人民感到不安。

baca lagi