Slide Join Us Contribute Join Us Contribute

Siaran Akhbar

Basikal lajak dilihat seakan-akan menjadi musuh negara

Apr 22, 2022

 

Sejak kebelakangan ini basikal lajak dilihat seakan-akan sudah menjadi musuh kepada negara walhal ia bukan kegiatan jenayah berat.

Menurut Setiausaha Agung Parti Gerakan Mak Kah Keong, baru-baru ini tular sebuah video yang melibatkan seorang anggota polis cuba menakutkan seorang budak yang dikatakan sedang bermain basikal lajak.

“Disebabkan video itu ramai netizen mengeluarkan komen negetif seperti ‘memang patut mati’ dan sebagainya. Bagi saya ini salah! Jangan menghukum sekiranya tidak tahu undang-undang.

“Pendapat saya tindakan anggota polis dan orang yang merakam, mendedahkan identiti kanak-kanak itu adalah salah disisi undang-undang. Undang-undang Malaysia untuk kanak-kanak adalah menguruskan bukannya menghukum,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Beliau memahami sekarang Malaysia tengah panas dengan kes seorang kerani dikenali sebagai Sam yang melanggar 8 orang kanak-kanak yang menunggang basikal lajak sehingga mengakibatkan kematian.

Beliau tidak menafikan memang sepatutnya memberi sokongan moral kepada Sam tapi jangan salahkan budak-budak basikal lajak itu bulat-bulat. Mangsa keadaan Sam tetapi mangsa kemalangan adalah budak-budak itu.

Ia berkait rapat dengan masalah sosial, kemiskinan bandar dan tanggungjawab ibu bapa. Namun dalam kotak pemikiran budak-budak hanyalah bermain mereka tidak tahu akan bahaya yang bakal menimpa.

“Jadi sebagai rakyat Malaysia yang dewasa jangan terus menghukum dan mengeluarkan kata-kata mengkeji mereka. Sepatutnya memberi pendidikan dan peluang.

“Basikal lajak bukan menjadi satu kesalahan sekiranya dibuat peraturan dan diadakan pada tempat yang betul sekaligus boleh menjadi satu sukan yang bermanfaat kepada masyarakat,” ujarnya.

Mak Kah Keong
Setiausaha Agung GERAKAN

刘华才:关注难民安保隐忧

刘华才:关注难民安保隐忧

上周发生了528名罗兴亚难民从槟城双溪峇甲扣留中心集体逃跑事件后,警方积极展开追捕行动,目前仍在追查还未落网的60多人下落.

baca lagi
民政党木威区 重启3服务中心

民政党木威区 重启3服务中心

(实兆远28日讯)来届大选将至,民政党木威区部要在木威国席内的3个主要城镇,即爱大华、班台及实兆远重开服务中心,为民服务.

baca lagi