Siaran Akhbar

Dominic Lau kemuka 10 soalan kepada DAP atas tindakan mereka memprovokasi isu COVID-19

Jun 23, 2021

Presiden Nasional Parti Gerakan Rakyat Malaysia, Datuk Dr. Dominic Lau Hoe Chai tidak berpuas hati dengan DAP yang sekadar mengkritik kerajaan tanpa menyumbang dalam menghentikan penularan wabak COVID-19.

“DAP mengabaikan usaha dan kerjasama seluruh warga negara yang kini bermati-matian dalam mengekang pandemik COVID-19. DAP teruskan propaganda politik mereka dengan membuat serangan dan fitnah kepada Kerajaan Perikatan Nasional (PN) dan menghasut rakyat untuk membenci kerajaan,” kata beliau.

Beliau meragui bahawa apakah peranan yang dimainkan oleh DAP dalam usaha memerangi wabak COVID-19.

“Adakah kewujudan DAP hanya demi menumbangkan kerajaan, tanpa mengambil berat negara yang berada dalam keadaan porak peranda akan memberi kesan kepada pembangunan negara?” katanya.

Dominic Lau menasihati DAP yang mempunyai 42 orang ahli Parlimen supaya jangan membantutkan usaha seluruh warga negara untuk menewaskan COVID-19 sekiranya mereka tidak ingin menghulurkan bantuan dalam medan peperangan ini.

“Rakyat merasa meluat dengan kekacauan politik. Maka, sudah tiba masanya untuk DAP menghentikan segala permainan politik mereka, bekerjasama dengan kerajaan untuk memerangi wabak COVID-19,” kata Dominic Lau.

Beliau tidak nafi bahawa terdapat kekurangan dalam usaha kerajaan membanteras penularan COVID-19, tetapi beliau berpendapat kerajaan tetap mencuba sedaya upaya untuk menewaskan pandemik ini. Ataupun DAP enggan mengakui usaha kerajaan PN dan anggota barisan hadapan dalam menewaskan COVID-19 selama ini?

Dengan ini, beliau mengemukakan 10 soalan kepada DAP untuk mengesahkan sama ada DAP yang mengacau-bilaukan keadaan politik negara kita.

Di bawah adalah 10 soalan Dominic Lau kepada DAP:

1. Apakah peranan yang dimainkan DAP dalam arena politik negara kita?

2. Adakah mempolitikkan segala isu telah menjadi satu kebiasaan DAP?

3. Adakah motif sebenar DAP berkeras untuk membuka semula persidangan Parlimen adalah untuk menumbangkan kerajaan?

4. Mengapakah DAP menolak penubuhan jawatankuasa yang terdiri daripada wakil kerajaan dan pembangkang bagi meninjau hal pembukaan Parlimen? Apakah agenda tersembunyi DAP dalam isu ini?

5. Adakah DAP tidak dapat menerima dan mengakui jasa dan sumbangan kerajaan PN dan anggota barisan hadapan dalam usaha memerangi COVID-19?

6. DAP mengutamakan kepentingan rakyat atau profit politik mereka ketika mengendali dan menangani sebarang isu?

7. Adakah DAP sanggup melepaskan prinsip mereka atau bekerjasama dengan mana-mana parti demi kepentingan politik mereka?

8. Adakah DAP berharap melihat negara kita dalam keadaan huru-hara, dan adakah DAP merasa gembira sekiranya rakyat membenci kerajaan?

9. Adakah perampasan kuasa dan penggulingan kerajaan merupakan satu-satunya agenda politik DAP?

10. Adakah DAP sedia bekerjasama dengan kerajaan PN untuk memerangi COVID-19, dan sudi mengetepikan perbezaan pendirian politik demi rakyat?

Datuk Dr Dominic Lau Hoe Chai
Presiden Nasional Parti Gerakan Rakyat Malaysia

胡栋强讥安华上台即降油价

胡栋强讥安华上台即降油价

(槟城11日讯)民政党署理主席胡栋强调侃首相拿督斯里安华,如果没患上选择性失忆症,不该只记得2008年的事,而忘了过后的,甚至是发生在2022年的事!

baca lagi