Siaran Akhbar

E-Bazaar jalan terbaik cegah COVID 19

Apr 5, 2020

Pembatalan bazaar Ramadan di beberapa negeri seperti Kedah, Selangor, Negeri Sembilan, dan Melaka bukan halangan peniaga untuk mencari rezeki pada bulan Ramadan ini. Gabungan Persatuan Penjaja dan Peniaga Kecil Melayu Malaysia (GPPPKMM) sedia membangunkan operasi E-Bazaar untuk ahlinya yang menjalankan perniagaan secara atas talian.

Biarpun konsepnya agak berbeza dengan tahun-tahun sebelumnya, namun ia adalah satu-satunya cara untuk mengelakkan peniaga dalam negara hilang terus punca pencarian rezeki mereka untuk Ramadan kali ini. Oleh itu, lebih 100 ribu peniaga dalam negara harus akur dengan keputusan tersebut.

Selagi negara berdepan dengan wabak Covid-19, semua aktiviti membabitkan himpunan ramai akan disekat demi kebaikan rakyat. Rakyat perlu patuh pada arahan ini jika tidak mahu negara mrngalami nasib sama seperti di Itali.

Demi memastikan peniaga-peniaga dalam negara dapat menggunakan platform E-Bazaar dengan berkesan, Parti Gerakan Rakyat Malaysia mengesyorkan kerajaan untuk membantu mereka mempromosikan perniagaan E-Bazaar di laman media. Kaedah ini perlu dilaksanakan untuk menjana pendapatan rakyat dan ekonomi negara.

Selain menggalakkan daya beli dalam kalangan rakyat, platform E-Bazaar dapat menaikkan taraf sistem perniagaan dalam negara menjadi lebih efisyen. Sekaligus merangsang perkembangan ekonomi negara untuk terus berdaya maju.

Oleh yang demikian, peniaga dan penjaja dalam negara janganlah bersedih. Konsep E-Bazaar ini ada kebaikan untuk semua. Bukan sahaja dapat mengurangkan risiko jangkitan wabak, malah membuka ruang niaga e-dagang yang luas kepada peniaga yang menjalankan perniagaan hanya dengan menggunakan hujung jari.

Parti Gerakan Rakyat Malaysia berharap E-Bazaar yang dibangunkan dapat merangsang perkembangan ekonomi negara kembali stabil.