Siaran Akhbar

GERAKAN Cabar Ahli Parlimen PH! Buat Laporan Polis & SPRM Sekiranya Betul Ditawarkan Rasuah

Ogo 13, 2021

GERAKAN mencabar, anggota parlimen Pakatan Harapan(PH) yang diarah beralih kesetian kepada Perikatan Nasional(PN) dengan menggunakan ugutan atau sogokan membuat laporan Polis atau Suruhanjaya Pencegahan Rasuah(SPRM) dan sekaligus kemukakan bukti tersebut.

Menurut Presiden Nasional GERAKAN, Datuk Dr. Dominic Lau Hoe Chai, jika ahli Parlimen PH tidak dapat mengemukakan bukti kepada Polis atau SPRM ia jelas sekadar propaganda politik murahan sahaja.

Beliau berpendapat ini adalah taktik kotor politik anggota Parlimen PH. Mereka sengaja melakukannya untuk menipu dan mengelirukan rakyat.

Sekaligus ia mewujudkan perasaan benci rakyat kepada PN dan menampakkan kerajaan sekarang sanggup buat apa sahaja untuk memikat anggota parlimen bagi mengekalkan pemerintahan.

“Saya gesa ahli Parlimen PH berhenti membuat keributan mengenai isu-isu dan cerita menghasut rakyat. Apa sahaja tuduhan mesti berlandaskan fakta.

“Saya juga meminta anggota Parlimen PH untuk menyerahkan bukti yang mereka ditawarkan rasuah kepada SPRM. Biarkan anggota penguatkuasa siasat supaya kebenaran terbukti,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Dominic Lau Hoe Chai mengeluarkan kenyataan sebagai tindak balas terhadap ahli Parlimen PH bahawa mereka diikat oleh PN.

Hujung minggu lalu, beberapa ahli parlimen PH mendakwa mereka telah ditawarkan rasuah seperti wang tunai dan jawatan kabinet untuk mengalihkan kesetiaan mereka kepada PN.

Mereka termasuk mantan Menteri Sumber Manusia M. Kulasegaran, anggota Parlimen Kota Melaka, Khoo Poay Tiong dan anggota Parlimen Kuching, Kelvin Yii Lee Wuen.

Malah, Setiausaha Agung PKR, Saifuddin Nasuddin juga menyebut bahawa lima anggota parti itu telah mendapat tawaran terbabit.

Di samping itu, Dominic Lau Hoe Chai mendesak Polis dan SPRM untuk memandang serius masalah godaan anggota kongres ini dan diharapkan dapat melancarkan siasatan secepat mungkin.

Beliau juga menasihati orang ramai berhenti membuat spekulasi mengenai perkara ini dan jangan membuat penilaian yang tidak adil terhadap PN.

Pada masa yang sama, beliau menyeru kepada pemimpin-pemimpin politik agar memerangi wabak COVID-19 dengan segenap kekuatan tanpa menghiraukan satu sama lain dan mencegah penyebaran “tuduhan palsu”.

Perkembangan lain, GERAKAN semalam telah mengagihkan makanan, minuman sihat, sayur-sayuran dan buah-buahan kepada penduduk yang tinggal di PPR Pekan Batu, Kuala Lumpur.

Dalam program terbabit, Dominic Lau Hoe Chai telah mengagihkan barangan kepada 100 isi rumah termasuk 13 keluarga yang sedang kuarantin kerana dijangkiti dengan COVID-19.

GERAKAN berharap bantuan ini dapat meringankan beban serta dapat mengurangkan tekanan mereka. Tidak lupa juga GERAKAN ingin mengucapkan penghargaan kepada penaja-penaja sumbangan.

Datuk Dr. Dominic Lau Hoe Chai
Presiden Nasional GERAKAN

刘华才讥讽议长是安华政府的胶印

刘华才讥讽议长是安华政府的胶印

(吉隆坡12日讯)民政党全国主席拿督刘华才博士认同下议院议长丹斯里佐哈里确实不是邮差,以佐哈里处理前土团党国会议员的方式,充其量只是团结政府的“胶印”。

baca lagi
警局晚上10时后关门 降低警队威信

警局晚上10时后关门 降低警队威信

(新山10日讯) 针对内政部长赛夫丁纳苏申宣布,全国各地警察局在晚上10时关闭大门,民政党全国总秘书罗家荣抨击,上述做法根本是让警队威信下降,且为民众带来负面影响的事情,让人民感到不安。

baca lagi