Slide Join Us Contribute Join Us Contribute

Siaran Akhbar

GERAKAN Hulu Selangor sumbang 150kg beras untuk menjayakan bubur lambuk

Apr 18, 2022

Parti Gerakan Bahagian Hulu Selangor hari ini memberi sumbangan 150 kilogram beras kepada BERSATU dan PAS Hulu Selangor untuk penyediaan bubur lambuk kepada penduduk setempat sepanjang bulan Ramadan tahun ini.

Pengerusi GERAKAN Bahagian Hulu Selangor Henry Teoh Kien Hong berkata, bubur lambuk merupakan antara juadah atau aktiviti yang menjadi kewajipan pada umat Islam terutamanya dalam bulan Ramadan.

Untuk pengetahuan, bubur lambuk dimasak dengan pelbagai bahan campuran antara utama adalah nasi, rempas ratus, sayur-sayuran dan lain-lain. Apa yang menarik adalah setiap negeri mempunyai cara masakan tersendiri.

Contohnya negeri-negeri seperti Terengganu dan Kelantan juga mempunyai kaedah masakan tradisional yang berbeza. Bubur lambuk mereka mengandungi sayur-sayur unik yang dikenali sebagai pucuk midin atau pucuk paku dan mereka memasukkan sedikit budu sebagai penambah rasa.

“Malah apa yang saya dimaklumkan, bubur lambuk ini bukan sekadar aktiviti masakan biasa tetapi ia dapat eratkan hubungan silatullrahim semasa bergotong royong memasak bubur lambuk, amalan bersedekah dan memberi makan kepada orang-orang miskin pada bulan mulia ini.

“Kami berharap dengan sumbangan kecil ini dapat menguatkan lagi hubungan yang terjalin dan memupuk lebih banyak nilai-nilai murni dalam kalangan penduduk Hulu Selangor,” katanya dalam satu kenyataan.

Beliau juga menegaskan bahawa bagi umat Islam, keutamaan Ramadan bukan sahaja untuk menahan diri dari makan dan minum, tetapi juga untuk mengingatkan diri mereka untuk menyelami kehidupan golongan yang kurang bernasib baik dalam masyarakat.

Dalam pada itu beliau mengingatkan sepanjang bulan Ramadan agar mematuhi SOP yang ditetapkan supaya kegembiraan yang diberikan dapat digunakan sebaik mungkin pada tahun ini.

Akhir sekali, beliau mengucapkan Selamat Menyambut Bulan Ramadan dan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada semua umat Islam. Moga sihat dan bahagian disamping keluarga.

Henry Teoh Kien Hong
Pengerusi Gerakan Bahagian Hulu Selangor

刘华才:关注难民安保隐忧

刘华才:关注难民安保隐忧

上周发生了528名罗兴亚难民从槟城双溪峇甲扣留中心集体逃跑事件后,警方积极展开追捕行动,目前仍在追查还未落网的60多人下落.

baca lagi
民政党木威区 重启3服务中心

民政党木威区 重启3服务中心

(实兆远28日讯)来届大选将至,民政党木威区部要在木威国席内的3个主要城镇,即爱大华、班台及实兆远重开服务中心,为民服务.

baca lagi