Siaran Akhbar

GERAKAN ingatkan ibu bapa agar menjaga keselamatan ‘anak-anak’ di bazar Ramadan

Apr 28, 2021

Parti Gerakan Rakyat Malaysia mengingatkan kepada orang ramai yang berkunjung ke bazar Ramadan terutamanya ibu bapa untuk tidak membawa kanak-kanak berumur kurang 12 tahun kerana berisiko dijangkiti COVID-19.

Presiden Nasional GERAKAN, Datuk Dr. Dominic Lau Hoe Chai berkata, mengikut jumlah yang diumumkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia, sejak awal tahun ini jumlah keseluruhan murid berusia 12 tahun dan ke bawah yang dijangkiti wabak adalah 23,779 orang.

“Angka ini membimbangkan kerana sepanjang tahun lalu, seramai 8,369 murid disahkan dijangkiti COVID-19”

“Semasa saya lawat bazar semalam, saya nampak ramai ibu bapa membawa anak-anak mereka ke sini. Sebenarnya tidak digalakkan dan lagi bagus tidak bawa langsung,” katanya pada Program GERAKAN Bersama Rakyat di Bazar Jalan Kucing, Kuala Lumpur semalam.

Menurut Dominic Lau, secara peribadi beliau memang suka lawatan ke bazar Ramadan, kerana ia bukan sahaja ada makanan yang sedap tetapi juga boleh melihat pelbagai kaum di negara ini dapat hidup bersama-sama dengan aman dan harmoni.

Program tersebut turut disertai oleh beberapa pemimpin-peminpin Parti GERAKAN dan juga rakan-rakan dari PAS dan BERSATU Wilayah Persekutan.

Dalam pada itu, Dominic Lau turut berkongsi perasaan beliau apabila berjaya menghabiskan ‘Puasa Challenge’ untuk satu hari.

“Sebenarnya dah lama saya ingin cuba berpuasa tapi selalu tidak berkesempatan. Jadi Ramadan kali ini saya peluang untuk berpuasa satu hari”

“Pada saya, apabila saya belajar berpuasa ini, ia banyak mengajar tentang hormat diantara satu sama lain selain dapat merasai perasaan macam mana kawan-kawan Islam berpuasa.

Katanya, program yang diadakan dapat mendekati dengan rakyat terutama umat islam yang berpuasa dalam bulan ramadan ini.