Siaran Akhbar

GERAKAN sedia hebahkan program bantuan kerajaan kepada rakyat

Mac 27, 2021


Parti GERAKAN akan membantu kerajaan untuk menjelaskan setiap program bantuan yang telah disediakan oleh kerajaan kepada rakyat untuk memastikan 6 fokus utama Kementerian Kewangan pada tahun 2021 dapat dilaksanakan dengan lancar, sehingga ekonomi negara dapat dipulihkan dan membawa pembangunan serta kemakmuran.

Presiden Nasional Parti Gerakan Rakyat Malaysia, Datuk Dr. Dominic Lau Hoe Chai berkata, walaupun kerajaan Perikatan Nasional telah melancarkan 6 pakej bantuan kewangan untuk membantu rakyat dan menstabilkan ekonomi negara, tetapi penerangan dan penyampaian bantuan dan inisiatif kerajaan perlu diperkuatkan lagi agar ianya sampai kepada rakyat secara keseluruhan. Oleh itu, Parti GERAKAN akan memainkan peranan sebagai jambatan antara rakyat dan kerajaan, dan memastikan tidak ada sesiapa yang terlepas pandang dalam penyaluran bantuan kerajaan.

“Setakat ini, kerajaan telah melancarkan pakej bantuan bernilai RM320 bilion untuk membantu rakyat, perniagaan dan industri yang terjejas akibat Covid-19. Ini termasuk yang terkini Bantuan Prihatin Rakyat, i-Sinar melalui KWSP, moratorium bayaran balik pinjaman yang bersasar melalui bank, dan pendekatan-pendekatan yang diambil dalam menjana semula ekonomi negara. Elaun khas dan pinjaman mikro juga diberikan untuk membantu perusahaan kecil dan sederhana (PKS) untuk memulihkan perniagaan mereka.” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Beliau juga mengucapkan terima kasih kepada YB Senator Tengku Datuk Seri Utama Zafrul Tengku Abdul Aziz, Menteri Kewangan di atas kesudian menerima kunjungan pemimpin Parti GERAKAN semalam.

“Saya bersama beberapa pemimpin Parti GERAKAN, termasuk Bendahari Nasional Hng Chee Wey dan Timbalan Setiausaha Agung S Wendy Subramaniam telah mengadakan kunjungan rasmi dengan YB Menteri Kewangan dan saya mengambil kesempatan untuk berkongsi pandangan tentang isu yang berkaitan dengan ekonomi, peluang pekerjaan, bantuan kepada SME dan sebagainya, terutamanya 6 fokus utama Kementerian Kewangan untuk tahun ini.”

Beliau berkata, Menteri Kewangan juga menyatakan komitmen dan keprihatinan beliau dalam menyelesaikan segala isu secara “bersasar” dalam memulihkan ekonomi supaya kebajikan setiap rakyat dapat dilindungi.

天气炎热人民用水电量增 王煦棱促折扣费用予民

天气炎热人民用水电量增 王煦棱促折扣费用予民

民政觉全国妇女组署理主席王煦棱指出,近数月来,我国天气炎热,人民用水量与用电量都无可避免增加了,加上水费与电费已大幅度调涨,生活成本又飙升,人民实在吃不消,因此促请政府应体恤人民,并寻求途径让国能与供水机构为人民提供特别折扣优惠,以减轻人民的沉重负担。

baca lagi
仍有机会重返为朝 民政不忘初衷面对挑战

仍有机会重返为朝 民政不忘初衷面对挑战

(吉隆坡26日讯)民政党主席拿督刘华才强调,该党在过去56年创党历史中,面对过一朝二野,从反对党到执政党,再由执政党换回反对党,这些都像是在考验全体党员的意志和信心,并且相信只要“不忘初衷”,万众一心面对挑战,有朝一日仍有机会重返为朝,继续为国为民服务。

baca lagi
槟水费没必要涨价 PBA应寻策应对高用水量

槟水费没必要涨价 PBA应寻策应对高用水量

(槟城26日讯)槟州民政党公共投诉局主任黄义恩指出,槟州供水机构首席执行员巴玛纳登所提出的“槟城人用水量高须涨水费”论,根本就是站不住脚的说法,因为更高用水量与需求量,表示槟州供水机构将收获更多水费,所以应该没有必要涨价!

baca lagi