Siaran Akhbar

Jangan mempersoalkan kuasa yang di-Pertuan Agong

Jan 16, 2021

Presiden Parti Gerakan Rakyat Malaysia Datuk Dr. Dominic Lau dalam kenyataannya hari ini menempelak tindakan pihak pembangkang yang mempersoalkan peruntukan perlembagaan persekutuan. Beliau merujuk kepada gelagat pembangkang yang kurang matang dan dilihat sengaja mempolitikkan darurat kesihatan yang dilaksanakan bagi mengekang penularan wabak Covid-19. Selain itu, beliau mengingatkan pembangkang supaya tidak mengambil mudah kuasa Perlembagaan Persekutuan termasuklah kedudukan Seri Paduka Baginda Yang Di-Pertuan Agong.

GERAKAN berharap ketua dan pemimpin pembangkang tidak keterlaluan dalam mempersoalkan perkenan baginda Yang Di-Pertuan Agong ke atas Ordinan Darurat yang berkuatkuasa pada 11 Januari 2021.

Kerajaan telah pun menjelaskan bahawa sesi parlimen ditangguhkan agar semua ahli parlimen diberi ruang untuk fokus kepada urusan kebajikan kawasan masing-masing. Usaha kerajaan yang mengutamakan kebajikan rakyat tatkala negara dilanda pandemik dan ketidaktentuan ekonomi sepatutnya disokong oleh semua pihak.

Fokus utama sekarang adalah untuk memberi ruang kepada kerajaan dan jenteranya dalam mengawal penularan wabak Covid-19. Angka kes harian yang mencecah 4 digit saban hari amatlah merisaukan. Selain itu, jumlah kematian juga dilihat agak tinggi berbanding sebelumnya.

Melalui kenyataan rasmi parlimen, Speaker Dewan Rakyat telah pun dengan jelas menyatakan bahawa sidang parlimen hanya ditunda sehingga habis tempoh darurat supaya ahli parlimen tidak perlu merentas negeri dan daerah. Mereka hanya perlu fokus kepada kebajikan rakyat di kawasan masing-masing. Namun begitu, perkara-perkara lain seperti mesyuarat jawantakuasa khas parlimen yang juga dianggotai oleh pihak pembangkang masih lagi berfungsi seperti biasa. Bermaksud, Ordinan Darurat (Kuasa-Kuasa Perlu) 2021, Perkara 14 (1 & 2), mematahkan sebarang usaha pihak yang tidak bertanggungjawab untuk mengacau-bilau proses demokrasi parlimen dengan sebarang cubaan sabotaj.

Merujuk kepada Ordinan Darurat (Kuasa-Kuasa Perlu) 2021, Perkara 2 (1 & 2), sebuah jawatankuasa khas bebas akan ditubuhkan yang akan dianggotai oleh ahli parlimen kerajaan, pembangkang, pakar-pakar kesihatan dan yang berkaitan. Mereka bertanggungjawab dalam mengesyorkan sebarang usulan berkenaan tempoh darurat kepada Seri Paduka Baginda. Inilah contoh nyata keberkesanan demokrasi. Pihak kerajaan dan pembangkang diberi tanggungjawab yang saksama dalam menilai pelaksanaan proklamasi darurat.

Di samping itu, Yang Di-Pertuan Agong membuat keputusan pengisytiharan darurat setelah mendengar penjelasan pihak eksekutif dan penjawat awam terutamanya daripada ketua pengarah kesihatan. Ordinan Darurat (Kuasa-Kuasa Perlu) 2021 jelas menyatakan bahawa baginda berpendapat bahawa ancaman pandemik Covid-19 memberi kesan kepada keselamatan negara, ketenteraman awam dan ekonomi negara. Maka, adalah khianat dan derhaka untuk mempersoalkan kebijaksaan serta wewenang baginda Yang Di-Pertuan Agong dalam perkara ini.

Oleh itu, pihak pembangkang perlu faham bahawa kebajikan rakyat adalah urusan yang paling penting sekarang dan bukannya isu yang berkaitan dengan keabsahan kerajaan ataupun Perdana Menteri sendiri. Jadi kurangkan masa untuk berpolitik, sebaliknya fokus kepada isu-isu yang berlandaskan kebajikan rakyat. Ingatlah bahawa rakyat sedang menilai setiap tingkah laku anda.

刘华才讥讽议长是安华政府的胶印

刘华才讥讽议长是安华政府的胶印

(吉隆坡12日讯)民政党全国主席拿督刘华才博士认同下议院议长丹斯里佐哈里确实不是邮差,以佐哈里处理前土团党国会议员的方式,充其量只是团结政府的“胶印”。

baca lagi
警局晚上10时后关门 降低警队威信

警局晚上10时后关门 降低警队威信

(新山10日讯) 针对内政部长赛夫丁纳苏申宣布,全国各地警察局在晚上10时关闭大门,民政党全国总秘书罗家荣抨击,上述做法根本是让警队威信下降,且为民众带来负面影响的事情,让人民感到不安。

baca lagi