Siaran Akhbar

Kemukakan keraguan mengenai Rang Undang-undang (RUU) Polis (Pindaan) 2024

Apr 3, 2024

Presiden Nasional Parti Gerakan Rakyat Malaysia, YB Senator Datuk Dr. Dominic Lau Hoe Chai, telah mengemukakan keraguan mengenai Rang Undang-undang (RUU) Polis (Pindaan) 2024.

Baru-baru ini, Dr. Dominic Lau dalam Dewan Negara telah membahaskan tentang RUU Polis (Pindaan) 2024, berdasarkan pengalaman peribadi, beliau mengkritik penyalahgunaan kuasa oleh sesetengah pegawai tinggi yang mendapatkan pengiringan polis. Beliau menunjukkan, dalam beberapa minggu terakhir semasa perjalanan ke Parlimen, beliau menyaksikan kereta rasmi yang mempunyai plat menteri mendapatkan pengiringan polis di jalan yang sama. Walau bagaimanapun, pada waktu puncak di Kuala Lumpur, jalan utama menjadi sesak dan polis harus membuat jalan untuk “orang besar” ini, yang secara tidak langsung telah menyebabkan perjalanan orang awam lambat semata-mata untuk memberi laluan kepada “orang besar”.

Dr. Dominic Lau menyatakan: “Orang awam menanggung beban kesesakan lalu lintas akibat perancangan bandar dan pengurusan yang buruk, tetapi pegawai tinggi dapat menggunakan kuasa mereka untuk mengelak daripada akibat tersebut. Adilkah situasi ini?”

Beliau mengakui dan menerima bahawa Yang di-Pertuan Agong dan Perdana Menteri atas alasan keselamatan meminta iringan polis, serta ambulans, trak bomba, dan polis yang menjalankan tugas hakiki. Namun, beliau tidak bersimpati kepada layanan dua-darjat ini terhadap orang awam dengan “orang besar” dalam penggunaan jalan raya. Walaupun kepentingan untuk tiba tepat pada waktunya ke Parlimen adalah penting, ini tidak bermakna masa orang awam itu tidak penting. Mereka juga perlu tiba tepat pada waktunya ke tempat kerja, terutamanya dalam keadaan ekonomi yang sukar sekarang!

Dalam perbahasan mengenai akta tersebut, Dr. Dominic Lau juga mengkritik kerajaan kerana tidak bertindak terhadap serangan bom petrol terhadap KK Mart. Beliau dengan keras mengecam pelaku yang melemparkan bom petrol di Bidor, Kuantan, dan Kuching, yang menunjukkan bahawa tindakan tersebut mengancam keselamatan awam. Beliau mendesak Kementerian Dalam Negeri harus bertindak tegas, kerana sebagai negara hukum, tiada sesiapa yang boleh mengatasi undang-undang.

Namun, Dr. Dominic Lau juga mengkritik sikap kerajaan dalam menangani insiden KK Mart. Perdana Menteri hanya membuat pernyataan setelah kejadian, Menteri Komunikasi dan Menteri Dalam Negeri tidak berkoordinasi dengan baik, menyebabkan kegagalan untuk menghentikan penyebaran ekstremisme, yang merupakan penyebab utama kejadian tersebut.

Selain itu, Dr. Dominic Lau dalam pengumuman medianya menyatakan, RUU Polis (Pindaan) 2024 seharusnya fokus pada penguatan disiplin polis dan menghapuskan fenomena rasuah polis. Beliau menyarankan kerajaan perlu menguatkuasakan undang-undang yang mengharuskan polis untuk selalu memakai dan mengaktifkan kamera badan, untuk memastikan ia dapat merakam tindakan mereka semasa menjalankan tugas. Beliau percaya, dengan cara hukum paksa penggunaan kamera badan oleh polis, ia dapat mengubah persepsi negatif masyarakat terhadap polis secara efektif.

Akhirnya, Dr. Dominic Lau mendesak kerajaan untuk menilai semula sistem gaji pasukan polis, dan menetapkan standard gaji hidup yang wajar untuk mereka. Beliau berpendapat bahwa dengan metode “gaji tinggi untuk elak rasuah”, akan mengatasi masalah rasuah di kalangan polis.

YB Senator
Datuk Dr Dominic Lau Hoe Chai
Presiden Nasional GERAKAN