Slide Join Us Contribute Join Us Contribute

Siaran Akhbar

Kit Siang anarkis cuba sabotaj ekonomi negara

Mei 20, 2022

GERAKAN mengkritik tindakan Lim Kit Siang yang tidak bertanggungjawab membuat hantaran di media sosial yang bertanya ‘apakah rumah Perdana Menteri dan menteri akan dibakar oleh rakyat yang marah seperti mana di Sri Lanka’.

Presiden Nasional Parti Gerakan, YB Senator Datuk Dr. Dominic Lau Hoe Chai berkata, ia merupakan satu tindakan tidak bertanggungjawab, bersifat anarkis dan satu sabotaj kepada ekonomi negara.

“Walhal keadaaan ekonomi Malaysia tidak seperti Sri Lanka yang kini sedang menghadapi inflasi yang mendadak. Semua barangan keperluan meningkat serta tidak mengcukupi.

“Memang benar Malaysia juga berdepan inflasi tetapi tidak seperti yang digambarkan. Lagipun keadaan inflasi ini turut dihadapi hampir seluruh negara,” Katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Menurut laporan, Sri Lanka kini sedang menghadapi krisis ekonomi terburuk dalam sejarah ekoran gagal membayar hutang yang mencecah 215.7 bilion.w

Sebanyak 22 juta penduduk hidup dalam tekanan ramai yang terpaksa berlapar, bahan api tidak dapat memenuhi permintaan, bekalan elektrik kerap terputus dan ubat juga tidak mencukupi.

“Adakah itu semua mencerminkan kedaaan Malaysia hari ini? Sehingga kenyataan berbaur hasutan itu dikeluarkan.

“Majoriti rakyat negara ini masih mempunyai makanan di atas meja setiap hari, pusat membeli belah juga berjalan seperti biasa ramai orang. Malah kini rakyat Malaysia sedang sibuk meraikan rumah terbuka Aidilfitri,” ujarnya.

Justeru itu, sebagai pesara dan vateran politik Lim Kit Siang harus memadam ‘posting’ itu dan meminta maaf kepada semua rakyat Malaysia.

“Kalau sudah bersara buat cara bersara. Jangan hasut rakyat lagi” tegasnya.

施工路段铺路如“贴膏药” 民政党促相关单位成立监督队

施工路段铺路如“贴膏药” 民政党促相关单位成立监督队

(槟城8日讯)施工路段未获完善处理,承包商临时铺路,继而导致路面凹凸不平及出现窟窿,民政党抨击这种情况犹如马路“贴膏药”。 民政党亚依淡区发言人胡启贤说,即使时工程尚未完工的临时铺路,也应该要符合道路安全的规格,而非随意在已挖掘的施工地点铺上沥青。 “若天黑或稍有不注意,将威胁摩哆骑士的人身安全。” 胡启贤今早开记者说,这情况尤其是发生在甘密山至叶祖意路,及青草巷一带的路段。 他说,某些施工地点的路陷情况还挺严重,有者甚至会差距1寸左右,对摩哆骑士而言是非常危险的。...

baca lagi
光荣还是失败?

光荣还是失败?

过去两年因为疫情和行动管制令,导致槟州的旅游业一片沉寂,受到很大打击,街道也冷冷清清,但是最近几个月疫情已经好转.

baca lagi