Siaran Akhbar

Masalah Ekonomi Dan Sektor Pekerjaan Paling Membimbangkan Di Malaysia

Sep 28, 2021

Menurut kenyataan terkini dari Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, sebanyak 20 peratus atau kira-kira 580,000 isi rumah daripada kumpulan M40 kini beralih kepada had pendapatan di bawah kumpulan B40.

Presiden Nasional Parti Gerakan Datuk Dr. Dominic Lau Hoe Chai berkata, ia menunjukkan bahawa ekonomi Malaysia masih menghadapi cabaran besar. Bukan hanya kerajaan, tetapi kebanyakan keluarga terjejas dalam wabak ini. Menurut hasil tinjauan yang dilakukan oleh Merdeka Center’s ‘National Youth Survey 2021’, masalah ekonomi dan pekerjaan adalah masalah yang paling membimbangkan di kalangan belia Malaysia.

Beliau mencadangkan bahawa kerajaan harus menggunakan kaedah lain untuk membantu ekonomi negara kita. Sebagai contoh, kerajaan boleh meningkatkan pekerjaan penjawat awam, mendorong pekerja mandiri untuk mengubah rancangan kerjaya buat sementara waktu, dan membenarkan industri tertentu dibuka, seperti industri pelancongan dan hotel.

“Ini akan membolehkan sebilangan keluarga Malaysia mempunyai sumber pendapatan ketika wabak, dan bukannya hanya menunggu sokongan kewangan kerajaan. Di samping itu, ini juga akan mendorong aliran modal dan mengurangkan perbelanjaan langsung kerajaan.”

Beliau semalam mengedarkan 140 pek bekalan makanan kepada penduduk di PPR Pekan Kepong yang terkesan ekoran daripada pandemik COVID-19.

Selain itu, Dominic Lau Hoe Chai berkata, GERAKAN telah melancarkan banyak program bantuan yang bertujuan untuk membantu sesiapa sahaja yang memerlukan. Ini kerana sebilangan rakyat Malaysia masih menghadapi masalah memenuhi keperluan minimum makanan.

“Selain GERAKAN, terdapat banyak organisasi, kumpulan dan individu bukan kerajaan di negara kita yang telah komited untuk membantu golongan yang kurang bernasib baik ini dalam masyarakat dengan mengedarkan makanan dan bekalan.”

Beliau berkata, kerajaan harus memuji semua kumpulan dan individu ini yang memberikan pertolongan dan sokongan kepada masyarakat semasa wabak, terutama kakitangan di barisan hadapan yang mengorbankan masa dan tenaga mereka untuk membantu rakyat yang memerlukan bantuan dalam wabak ini. Ganjaran akan menjadi dorongan dan promosi tingkah laku tanpa pamrih ini.

“Sijil dan pingat kehormatan dapat diberikan kepada kumpulan ini melalui kerajaan, institusi profesional dan YDPA. Sijil ini akan menjadi penegasan usaha dan profesionalisme kumpulan dan individu ini dalam wabak ini. Sebagai contoh, bagi doktor yang telah berurusan dengan pesakit di barisan hadapan dari awal wabak hingga akhir, kerajaan boleh memberi sijil yang ditandatangani oleh YDPA, Perdana Menteri, Kementerian Kesihatan, dan pengarah hospital kepada mereka. “

Dengan ini, kira-kira 500,000 kakitangan barisan depan akan menerima sijil dan bonus, termasuk kira-kira 245,995 kakitangan barisan hadapan yang berkaitan dengan perawatan.

Dominic Lau Hoe Chai
Presiden Nasional Parti GERAKAN