Siaran Akhbar

Mempraktikkan Kepelbagaian Dalam Agensi Kerajaan

Jun 22, 2021

Setiausaha Agung CUEPACS, Abdul Rahman Mohd Nordin menggesa Kementerian Pengajian Tinggi supaya mempercepat proses pelantikan jawatan Naib Cancelor yang kini masih ada kekosongan di 5 Universiti Awam. Bekas Pengerusi Bernama, Datuk Seri Azman Ujang turut sertai dan mengesyorkan perlantikan profesor bukan Melayu ke jawatan-jawatan tersebut.

Walaupun tiada kriteria pelantikan yang mewajibkan seseorang calon mesti datang dari kaum Melayu. Hakikatnya, tiada lantikan bukan Melayu ke atas jawatan-jawatan tersebut dalam sejarah Malaysia, kecuali pada awal tahun kemerdekaan. Ini bukan sahaja dapat lihat dari jawatan Naib Cancelor, malah juga didapati dalam pelantikan duta-duta dan jawatan kanan dalam Angkatan Tentera Malaysia dan Polis Diraja Malaysia. Jelasnya ini memperlihatkan dasar pemilihan yang tersirat.

Kepelbagaian sebenarnya memanfaatkan sesebuah institusi, ini turut dinyatakan dalam garis panduan tadbir urus (corporate governance) setelah dibuktikan oleh syarikat-syarikat yang berjaya. Sebagai sebuah masyarakat yang majmuk, satu kesepakatan perlu diadakan supaya diskriminasi ke atas segala prejudis perlu dihapuskan baik di sektor kerajaan mahupun di sektor swasta.

Salah satu sebab mungkin disebabkan oleh bilangan kaum bukan Melayu yang kecil kerana secara umum, sektor perkhidmatan awam tidak menjadi pilihan yang popular dalam kalangan kaum bukan Melayu. Pada hemat saya, ini bukan kerana mereka tidak berminat tetapi prospek untuk kenaikan pangkat bagi kaum bukan Melayu tidak menggalakkan permohonan ke dalam sektor kerajaan. Mereka lebih cenderung kepada menyertai sektor swasta kerana melihat bahawa insentif yang diberi berpandukan ciri-ciri meritokrasi.

Termaktub dalam ideologi Parti GERAKAN, adalah ‘Kebebasan Mencapai Potensi Kendiri’. Kami percaya dan memperjuangkan Malaysia yang menggalakkan setiap individu untuk berusaha bagi mencapai potensi yang maksimum. Dengan itu, dasar kerajaan yang adil dan saksama menggalakkan rakyatnya supaya bersatu sebagai satu bangsa Malaysia untuk merealisasikan semua aspek pembangunan.

Oleh itu, saya menyeru kepada kerajaan supaya melantik calon dari pelbagai latar belakang, baik bumiputera Sabah Sarawak, kaum bukan Melayu, kaum wanita, atau mana-mana pihak yang layak dalam jawatan-jawatan tertinggi dalam agensi kerajaan. Ini dapat menggalakkan perpaduan dan penyertaan rakyat daripada pelbagai kaum dengan manafikan unsur diskriminasi dalam dasar kerajaan.

胡栋强讥安华上台即降油价

胡栋强讥安华上台即降油价

(槟城11日讯)民政党署理主席胡栋强调侃首相拿督斯里安华,如果没患上选择性失忆症,不该只记得2008年的事,而忘了过后的,甚至是发生在2022年的事!

baca lagi