Siaran Akhbar

MOTAC perlu gandakan usaha promosikan kefahaman & kepelbagaian agama

Mei 10, 2023

Parti Gerakan Rakyat Malaysia menggesa Kerajaan untuk mengambil tindakan yang tegas terhadap isu warga asing yang berkelakuan jelik di tempat wuduk Kompleks Kastam, Imigresen dan Kuarantin (CIQ), Johor baru-baru ini.

Naib Presiden GERAKAN, Koo Shiaw Lee berkata, setiap orang perlu menghormati rumah-rumah tidak menganggap agama di Malaysia.

“Jika perkara ini tidak diambil perhatian atau tindakan, ia akan menimbulkan suasana tidak baik dan mengganggu gugat ketenteraman awam”

“Pelancong asing tidak kira dari negara atau agama apa mereka, perlu memahami agama, adat dan budaya di Malaysia” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Terdahulu, video tular 10 saat menunjukkan seorang lelaki berdiri di tempat mengambil wuduk, dipercayai sedang membuang air kecil sebelum ditegur seorang lelaki lain mengenai perbuatannya itu.

Koo Shiaw Lee yang juga Ketua Penerangan GERAKAN menasihati bahawa orang ramai terutamanya rakyat Malaysia sendiri tidak melakukan perkara seperti pelancong asing itu.

Dalam pada itu, Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya (MOTAC) menyarankan mengambil inisiatif dan langkah berjaga-jaga dalam isu ini.

“MOTAC bertanggungjawab dalam memberi pendedahan kepada pelancong-pelancong asing yang datang supaya mereka dapat memahami adat, budaya, dan agama di Malaysia”

“Di Malaysia ini ada agama Islam sebagai majoriti, agama buddha, kristien dan lain-lain. Rakyat Malaysia diajar untuk saling menghormati antara satu sama lain. Biar mereka (pelancong asing) datang untuk mengenali dan memahami tradisi di sini bukannya merosakkan yang sedia ada,” tegasnya.

Koo Shiaw Lee
Naib Presiden
Parti Gerakan Rakyat Malaysia