Siaran Akhbar

Pastikan tiada sebarang kejadian tidak dingini berlaku kepada mangsa-mangsa banjir di Negeri Johor

Jan 8, 2024

Parti Gerakan Rakyat Malaysia (GERAKAN) mengingatkan Kerajaan Negeri Johor untuk terus memastikan keselamatan dan tiada sebarang kejadian tidak dingini berlaku kepada mangsa-mangsa banjir di Negeri Johor.

Naib Presiden GERAKAN Koo Shiaw Lee berkata, ia susulan perkembangan laporan terkini berhubung jumlah mangsa banjir di Johor terus melonjak kepada 6,564 orang daripada 1,819 keluarga yang ditempatkan di 51 pusat pemindahan sementara (PPS) di enam daerah setakat 8 pagi ini.

“Saya berharap semua mangsa banjir selamat dan mengingatkan kawalan keselamatan, penambahan penguatkuasaan dibuat oleh Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Johor” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Namun sebagai pembangkang yang berperanan semak dan imbang, GERAKAN akan sentiasa mengikuti secara dekat perkembangan semasa mangsa-mangsa banjir serta bentuk pelaksanaan bantuan oleh Kerajaan Negeri Johor.
Pada masa yang sama, Kerajaan Negeri Johor juga turut memberi tumpuan dan perancangan selepas musim terkujuh iaitu mencari jalan menyelesaikan masalah banjir di negeri berkenaan.

Melihat perkembangan terkini, GERAKAN menggesa Kerajaan Negeri Johor segera menangani masalah berkenaan untuk jangka masa panjang termasuk persediaan ancaman fenomena limpahan air ke kawasan tanah rendah menjelang tahun 2050.

“Perangcangan jangka masa panjang sekaligus dapat menyelamatkan penduduk Johor daripada ancaman fenomena limpahan air laut ke zon tanah rendah di seluruh negeri menjelang 2050”

“PN mahu supaya Pelan Pembangunan Infrastruktur Menangani Banjir di Johor 2023-2050 digubal secara holistik, inklusif dan komprehensif kerana bencana banjir di negeri semakin memburuk saban tahun susulan faktor perubahan iklim global termasuk kadar hujan yang ekstrem” ujarnya.

Koo Shiaw Lee
Naib Presiden
Parti Gerakan Rakyat Malaysia

刘华才讥讽议长是安华政府的胶印

刘华才讥讽议长是安华政府的胶印

(吉隆坡12日讯)民政党全国主席拿督刘华才博士认同下议院议长丹斯里佐哈里确实不是邮差,以佐哈里处理前土团党国会议员的方式,充其量只是团结政府的“胶印”。

baca lagi
警局晚上10时后关门 降低警队威信

警局晚上10时后关门 降低警队威信

(新山10日讯) 针对内政部长赛夫丁纳苏申宣布,全国各地警察局在晚上10时关闭大门,民政党全国总秘书罗家荣抨击,上述做法根本是让警队威信下降,且为民众带来负面影响的事情,让人民感到不安。

baca lagi