Siaran Akhbar

Pemuda GERAKAN Lancar ‘Taskforce Gerak UNDI18’

Okt 6, 2021

Pergerakan Pemuda Parti Gerakan Rakyat Malaysia (GERAKAN) hari ini melancarkan “Taskforce Gerak UNDI18” untuk membantu mereka yang menghadapi masalah ketika menyemak status kelayakan mengundi supaya dapat merealisasikan hak mengundi dalam pilihanraya umum ke-15 kelak.

Pemangku Ketua Pemuda Nasional GERAKAN Wong Chia Zhen berkata Pemuda GERAKAN menyambut baik usaha pihak Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dalam mewujudkan platform MySPR Semakan Pra-Pendaftaran Pemilih Automatik (MySPR SPPA) supaya membolehkan 5.8 juta bakal pemilih berusia 18 tahun dan ke atas yang layak untuk menyemak status mengundi.

“Semakan status mengundi untuk pengundi muda berumur 18 ke atas boleh dibuat melalui pautan MySPR SPPA seperti berikut:

(a) Membuat semakan menggunakan aplikasi MySPR SPPA di pautan https://mysprsppa.spr.gov.my; atau

(b) Hadir ke 604 tempat semakan SPPA di seluruh negara dan mengimbas Kod QR Bahagian Pilihan Raya Parlimen yang diletakkan.

bermula dari 1 Oktober sehingga 31 Oktober 2021.

Wong Chia Zhen berkata demikian dalam sebuah kenyataan media hari ini.

Beliau turut berkata, Taskforce Gerak UNDI18 ini diwujudkan untuk membantu pengundi baharu sekiranya mendapati sebarang masalah teknikal, dan seterusnya merujuk kepada pihak SPR.

Beliau juga menyeru kepada sesiapa yang menghadapai masalah berkaitan untuk merujuk Taskforce Gerak UNDI18 oleh Pemuda GERAKAN di negeri masing-masing.

Beliau turut menekankan bahawa Malaysia merupakan sebuah negara demokratik. Oleh itu, setiap pengundi baharu digalakkan untuk melaksanakan hak masing-masing untuk mengundi pada PRU-15 yang akan datang. Walhal, tanggungjawab Pemuda GERAKAN amat penting untuk memastikan UNDI18 dapat direalisasikan dengan lancar.

WONG CHIA ZHEN
PEMANGKU KETUA PEMUDA NASIONAL
PARTI GERAKAN RAKYAT MALAYSIA