Siaran Akhbar

Perutusan Hari Pekerja 2021 Parti Gerakan Rakyat Malaysia

Mei 1, 2021


Ungkapan ‘Apa khabar semua?’ sentiasa menjadi ungkapan awal yang diucapkan oleh YAB Tan Sri Muhyiddin Yassin sebelum memulakan Perutusan Khas Perdana Menteri sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Nada seperti seorang bapa yang sedang memberi nasihat amat disenangi oleh rakyat Malaysia sehingga merasakan diri selamat walaupun negara sedang dilanda musibah.

Tanpa sedar sudah hampir 2 tahun pendemik COVID-19 melanda Malaysia dan dalam tempoh itu juga merupakan tahun mencabar bagi tenaga kerja di Malaysia yang terpaksa berdepan dengan pelbagai imbak wabak COVID-19.

Bagi saya, tenaga kerja di Malaysia amat cepat menyesuaikan diri dengan keperluan mematuhi arahan PKP. Dalam berhadapan dengan cabaran ini, pekerja dan majikan telah berjaya meningkatkan penggunaan teknologi digital demi memudahcara tugasan dan ini telah meninggikan produktiviti serta keberkesanan proses.

‘Work from Home’ sekarang diistilahkan sebagai “watershed”, iaitu satu perubahan besar dalam pemikiran dan tindakan manusia pada hari ini.

Idea ini adalah idea yang tercetus seiring dengan perkembangan Revolusi Industri 4.0 di mana teknologi digunakan sebaik mungkin dalam berkomunikasi.

Majikan atau organisasi harus menumpukan bahawa konsep kerja dari rumah ini adalah sebahagian daripada proses pengurusan perubahan.

Pengurusan perubahan adalah suatu disiplin yang membimbing bagaimana kita menyediakan, melengkapkan dan menyokong individu untuk berjaya menerima perubahan untuk memacu kejayaan dan hasil organisasi.

Bagi saya, apa yang lebih utama adalah kepentingan negara dan organisasi perlu diseimbangkan agar semua pihak dapat menerima perubahan ini secara terbuka dan mengetahui kebaikan terhadap perubahan yang dilakukan.

Kita seharusnya menyediakan diri untuk menghadapi dan menangani perubahan ini dalam suasana mengekang penularan virus ini di samping masih mewujudkan daya saing dan lebih berkebolehan untuk bersaing.

Saya ingin mengambil peluang ini untuk mengucapkan tahniah kepada semua rakyat Malaysia, khususnya kepada lebih daripada 15 juta pekerja termasuklah 1.4 juta rakyat yang bekerja sendiri, yang telah berganding bahu dengan Kerajaan untuk menangani COVID-19.

Sambutan Hari Pekerja ini adalah untuk menghargai titik peluh dan perjuangan golongan pekerja yang telah menyumbang ke arah kemakmuran bersama.

Datuk Dr. Dominic Lau Hoe Chai
Presiden Nasional
Parti Gerakan Rakyat Malaysia