Siaran Akhbar

Perutusan Sempena Hari Malaysia Ke-59- Presiden Nasional Parti Gerakan

Sep 16, 2022

PERUTUSAN HARI MALAYSIA 2022

Hari ini adalah Hari Malaysia Ke-59. Saya ingin mengucapkan selamat Hari Malaysia kepada semua rakyat!

Pada 59 tahun lalu, Semenanjung Tanah Melayu, Sarawak dan Sabah telah bersatu membentuk Malaysia di bawah kepelbagaian budaya dan menganut mempunyai semangat yang kental.

Jika mengenang semula, wira-wira negara dan tokoh-tokoh terdahulu kita telah bekerjasama untuk mengatasi pelbagai kepayahan dan cabaran dalam semangat perpaduan dan kerjasama.

Selepas dua tahun wabak COVID-19 berlaku, kita bukan sahaja perlu mengingati sejarah, tetapi kita juga perlu memikirkan masa depan Malaysia.

Parti GERAKAN sentiasa menekankan bahawa Malaysia adalah sebuah negara majmuk dan perpaduan. Kita perlu mengambil multikulturalisme sebagai asas untuk kita berdiri teguh dan terus mengekalkan kestabilan domestik dalam pelbagai bidang seperti politik, ekonomi dan pembangunan.

Saya percaya bahawa selagi rakyat Malaysia dapat mempertahankan pelbagai nilai dengan teguh, memegang semangat perpaduan dan kerajaan negeri dapat bekerjasama dengan teguh antara satu sama lain. Malaysia akan terus berkembang dan menjadi negara maju berpendapatan tinggi dalam hari-hari yang akan datang dan capai apa yang kita inginkan.

Selamat hari lahir negaraku tercinta Malaysia!

YB SENATOR DATUK DR. DOMINIC LAU HOE CHAI
PRESIDEN NASIONAL GERAKAN

天气炎热人民用水电量增 王煦棱促折扣费用予民

天气炎热人民用水电量增 王煦棱促折扣费用予民

民政觉全国妇女组署理主席王煦棱指出,近数月来,我国天气炎热,人民用水量与用电量都无可避免增加了,加上水费与电费已大幅度调涨,生活成本又飙升,人民实在吃不消,因此促请政府应体恤人民,并寻求途径让国能与供水机构为人民提供特别折扣优惠,以减轻人民的沉重负担。

baca lagi
仍有机会重返为朝 民政不忘初衷面对挑战

仍有机会重返为朝 民政不忘初衷面对挑战

(吉隆坡26日讯)民政党主席拿督刘华才强调,该党在过去56年创党历史中,面对过一朝二野,从反对党到执政党,再由执政党换回反对党,这些都像是在考验全体党员的意志和信心,并且相信只要“不忘初衷”,万众一心面对挑战,有朝一日仍有机会重返为朝,继续为国为民服务。

baca lagi
槟水费没必要涨价 PBA应寻策应对高用水量

槟水费没必要涨价 PBA应寻策应对高用水量

(槟城26日讯)槟州民政党公共投诉局主任黄义恩指出,槟州供水机构首席执行员巴玛纳登所提出的“槟城人用水量高须涨水费”论,根本就是站不住脚的说法,因为更高用水量与需求量,表示槟州供水机构将收获更多水费,所以应该没有必要涨价!

baca lagi