Siaran Akhbar

Perutusan Sempena Hari Malaysia Ke-59- Presiden Nasional Parti Gerakan

Sep 16, 2022

PERUTUSAN HARI MALAYSIA 2022

Hari ini adalah Hari Malaysia Ke-59. Saya ingin mengucapkan selamat Hari Malaysia kepada semua rakyat!

Pada 59 tahun lalu, Semenanjung Tanah Melayu, Sarawak dan Sabah telah bersatu membentuk Malaysia di bawah kepelbagaian budaya dan menganut mempunyai semangat yang kental.

Jika mengenang semula, wira-wira negara dan tokoh-tokoh terdahulu kita telah bekerjasama untuk mengatasi pelbagai kepayahan dan cabaran dalam semangat perpaduan dan kerjasama.

Selepas dua tahun wabak COVID-19 berlaku, kita bukan sahaja perlu mengingati sejarah, tetapi kita juga perlu memikirkan masa depan Malaysia.

Parti GERAKAN sentiasa menekankan bahawa Malaysia adalah sebuah negara majmuk dan perpaduan. Kita perlu mengambil multikulturalisme sebagai asas untuk kita berdiri teguh dan terus mengekalkan kestabilan domestik dalam pelbagai bidang seperti politik, ekonomi dan pembangunan.

Saya percaya bahawa selagi rakyat Malaysia dapat mempertahankan pelbagai nilai dengan teguh, memegang semangat perpaduan dan kerajaan negeri dapat bekerjasama dengan teguh antara satu sama lain. Malaysia akan terus berkembang dan menjadi negara maju berpendapatan tinggi dalam hari-hari yang akan datang dan capai apa yang kita inginkan.

Selamat hari lahir negaraku tercinta Malaysia!

YB SENATOR DATUK DR. DOMINIC LAU HOE CHAI
PRESIDEN NASIONAL GERAKAN