Siaran Akhbar

Saringan COVID-19 ke atas pekerja asing perlu implementasi dengan berkesan

Mei 5, 2020

Memandangkan kes Covid-19 dalam kalangan warga asing yang berada di Malaysia sukar diramalkan, tindakan kerajaan agar mewajibkan saringan Covid-19 ke atas pekerja asing sangat dialu-alukan. Situasi ini diambil kira berdasarkan penglibatan ribuan pekerja asing dalam pelbagai sektor.

Oleh itu, Parti Gerakan Rakyat Malaysia mengesyorkan separa kos saringan perlu ditanggung oleh majikan dan warga asing demi mengelakkan berlakunya penyebaran pandemik daripada kluster ini. Cadangan ini dilihat praktikal untuk mengurangkan beban ekonomi dalam kalangan majikan dan pekerja asing yang sememangnya tidak berkemampuan.

Malah, usaha kerajaan untuk memutuskan rantaian Covid-19 menjadi lebih mudah dan berkesan. Saranan ini bukan sahaja dapat memupuk sikap tanggungjawab warga asing dalam negara, tetapi juga dapat mengurangkan masalah kewangan kepada kalangan majikan.

Biarpun saringan Covid-19 ini menelan perbelanjaan yang tinggi, namun kerajaan tidak wajar menanggung sepenuhnya kos saringan ke atas mereka kerana ianya tidak adil untuk orang tempatan.

Oleh itu, komitmen majikan dan pekerja untuk menanggung kos perbelanjaan saringan ini perlu diimplementasikan untuk meringankan beban kerajaan dan tekanan para petugas barisan hadapan yang sedang bertungkus-lumus sejak PKP diumumkan.

Majikan harus mempertimbangkan saranan ini untuk menyokong usaha kerajaan memerangi Covid-19 dan mengelakkan berlakunya gelombang kedua dalam negara seperti Kanada, Singapura dan sebagainya.

刘华才讥讽议长是安华政府的胶印

刘华才讥讽议长是安华政府的胶印

(吉隆坡12日讯)民政党全国主席拿督刘华才博士认同下议院议长丹斯里佐哈里确实不是邮差,以佐哈里处理前土团党国会议员的方式,充其量只是团结政府的“胶印”。

baca lagi
警局晚上10时后关门 降低警队威信

警局晚上10时后关门 降低警队威信

(新山10日讯) 针对内政部长赛夫丁纳苏申宣布,全国各地警察局在晚上10时关闭大门,民政党全国总秘书罗家荣抨击,上述做法根本是让警队威信下降,且为民众带来负面影响的事情,让人民感到不安。

baca lagi