Siaran Akhbar

Seru Kerajaan Waspada Terhadap Varian Baharu COVID-19

Sep 13, 2021

Presiden Nasional Parti GERAKAN, Datuk Dr. Dominic Lau Hoe Chai menyeru kerajaan agar berwaspada terhadap varian baharu Covid-19 dikenali sebagai Mu dan memperhatikan penyebaran virus ini. Kita tidak boleh membiarkan varian Mu memusnahkan usaha negara kita dalam memerangi wabak.

Beliau mengatakan bahawa baru-baru ini media telah melaporkan bahawa varian Mu dan Lambda disyaki muncul di Labuan. Walaupun Ketua Pengarah Kesihatan Dr Noor Hisham kemudian menyatakan bahawa kedua-dua kes yang diimport ini lebih tinggi cenderung adalah varian Delta, tetapi pihak berkenaan sekarang sedang melakukan ujian genom terhadap virus tersebut dan ancaman dari varian itu belum boleh diangkat. Kementerian Kesihatan mesti berwaspada keadaan di Labuan.

“Menurut data dari Organisasi Kesehatan Dunia pada 6 September, varian Mu telah ditemukan di 46 negara. Di Asia, Hong Kong, Korea Selatan, dan Jepun juga telah menemukan kes jangkitan dengan varian ini. Negara kita mesti mengambil langkah pencegahan berdasarkan cadangan pakar epidemiologi dan menggunakan pendapat dan maklumat dari negara lain untuk membuat penyesuaian tepat.”

Dominic Lau menunjukkan bahawa varian Mu pada awalnya dijumpai di Colombia dan telah menyebabkan wabak gelombang ketiga di sana. Rata-rata, dua pertiga dari 700 orang yang meninggal dunia di negara itu setiap hari akibat virus Covid-19 dijangkiti varian Mu. Penyelidikan semasa mengetahui bahawa varian ini mempunyai kebolehjangkitan yang lebih tinggi serta daya tahan yang lebih kuat, dan mungkin juga mempunyai kemampuan untuk ‘melarikan diri’ dari sistem kekebalan tubuh.

Beliau percaya bahawa kerajaan harus memantau wabah dari Kolombia, Jepun, India, Hong Kong, dan Korea Selatan, dan mengetatkan pemeriksaan di pintu masuk negara untuk mencegah varian Mu dari luar negara memasuki Malaysia supaya mengelakkan negara kita mengalami wabak gelombang ketiga,

Beliau juga meminta rakyat yang belum menerima vaksin untuk mengambil suntikan vaksinasi secepat mungkin. Vaksinasi masih merupakan cara yang paling efektif untuk melawan virus Covid-19.

Datuk Dr. Dominic Lau Hoe Chai
Presiden Nasional GERAKAN

10%非土著配额应保留 考不到10A也有机会读预科班

10%非土著配额应保留 考不到10A也有机会读预科班

(槟城2日讯)民政党全国署理主席胡栋强建议,考获大马教育文凭(SPM)10A以上各族优秀生获保留预科班录取学额后,原有的土著与非土著90:10录取分配学额也应该继续保留,以让无法考获10A的非土著学生,也有机会通过这配额进入预科班。

baca lagi