Siaran Akhbar

Tindakan yang tidak bertanggungjawab daripada seorang veteran politik – Lim Kit Siang

Mei 20, 2022

GERAKAN mengkritik tindakan Lim Kit Siang yang tidak bertanggungjawab membuat hantaran di media sosial yang bertanya ‘apakah rumah Perdana Menteri dan menteri akan dibakar oleh rakyat yang marah seperti mana di Sri Lanka’.

Presiden Nasional Parti Gerakan, YB Senator Datuk Dr. Dominic Lau Hoe Chai berkata, ia merupakan satu tindakan tidak bertanggungjawab, bersifat anarkis dan satu sabotaj kepada ekonomi negara.

“Walhal keadaaan ekonomi Malaysia tidak seperti Sri Lanka yang kini sedang menghadapi inflasi yang mendadak. Semua barangan keperluan meningkat serta tidak mengcukupi.

“Memang benar Malaysia juga berdepan inflasi tetapi tidak seperti yang digambarkan. Lagipun keadaan inflasi ini turut dihadapi hampir seluruh negara,” Katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Menurut laporan, Sri Lanka kini sedang menghadapi krisis ekonomi terburuk dalam sejarah ekoran gagal membayar hutang yang mencecah 215.7 bilion.w

Sebanyak 22 juta penduduk hidup dalam tekanan ramai yang terpaksa berlapar, bahan api tidak dapat memenuhi permintaan, bekalan elektrik kerap terputus dan ubat juga tidak mencukupi.

“Adakah itu semua mencerminkan kedaaan Malaysia hari ini? Sehingga kenyataan berbaur hasutan itu dikeluarkan.

“Majoriti rakyat negara ini masih mempunyai makanan di atas meja setiap hari, pusat membeli belah juga berjalan seperti biasa ramai orang. Malah kini rakyat Malaysia sedang sibuk meraikan rumah terbuka Aidilfitri,” ujarnya.

Justeru itu, sebagai pesara dan vateran politik Lim Kit Siang harus memadam ‘posting’ itu dan meminta maaf kepada semua rakyat Malaysia.

“Kalau sudah bersara buat cara bersara. Jangan hasut rakyat lagi” tegasnya.

YB SENATOR
DATUK DR. DOMINIC LAU HOE CHAI
PRESIDEN NASIONAL GERAKAN

天气炎热人民用水电量增 王煦棱促折扣费用予民

天气炎热人民用水电量增 王煦棱促折扣费用予民

民政觉全国妇女组署理主席王煦棱指出,近数月来,我国天气炎热,人民用水量与用电量都无可避免增加了,加上水费与电费已大幅度调涨,生活成本又飙升,人民实在吃不消,因此促请政府应体恤人民,并寻求途径让国能与供水机构为人民提供特别折扣优惠,以减轻人民的沉重负担。

baca lagi
仍有机会重返为朝 民政不忘初衷面对挑战

仍有机会重返为朝 民政不忘初衷面对挑战

(吉隆坡26日讯)民政党主席拿督刘华才强调,该党在过去56年创党历史中,面对过一朝二野,从反对党到执政党,再由执政党换回反对党,这些都像是在考验全体党员的意志和信心,并且相信只要“不忘初衷”,万众一心面对挑战,有朝一日仍有机会重返为朝,继续为国为民服务。

baca lagi
槟水费没必要涨价 PBA应寻策应对高用水量

槟水费没必要涨价 PBA应寻策应对高用水量

(槟城26日讯)槟州民政党公共投诉局主任黄义恩指出,槟州供水机构首席执行员巴玛纳登所提出的“槟城人用水量高须涨水费”论,根本就是站不住脚的说法,因为更高用水量与需求量,表示槟州供水机构将收获更多水费,所以应该没有必要涨价!

baca lagi