Siaran Akhbar

Tingkatkan kawalan kesihatan di penempatan kawasan banjir

Jun 23, 2020

Kuala Lumpur, 23 Jun – Presiden Parti Gerakan Rakyat Malaysia, Datuk Dr. Dominic Lau Hoe Chai hari ini melahirkan rasa bimbang terhadap beberapa kawasan berisiko banjir. Proses pemindahan dan bantuan yang dilakukan perlu dipantau dan dikawal sebaiknya untuk mengelakkan penularan sebarang penyakit berjangkit.

“Memandangkan beberapa daerah di Johor dilanda banjir, kerajaan persekutuan perlu tingkatkan kawalan kesihatan di beberapa kawasan seperti Muar, Batu Pahat dan Pontian. Keadaan akan menjadi lebih buruk jika amalan penjagaan dan pencegahan penyakit tidak dipantau ketika musim ini. Terutamanya ketika negara masih lagi dalam proses pemulihan Covid-19.”

Beliau berkata demikian dalam kenyataanya hari ini.

“Biarpun semua negeri terbabit disarankan mengambil langkah berhati-hati dalam operasi pemindahan, dan menyelamat mangsa banjir. Amalan yang diperuntukkan dalam SOP tetap perlu diperkasakan dari masa ke semasa. Ini demi membendung penularan penyakit berjangkit lain dalam masa yang sama di pusat penempatan mangsa banjir dan sebagainya.”

Di samping itu, selain perlu amalkan penjarakan sosial dalam aktiviti menyelamat. Datuk Dr. Dominic Lau Hoe Chai juga mengesyorkan saringan Swab Test Covid-19 perlu dilakukan pada mangsa banjir dan petugas berkaitan supaya dapat memantau penularannya jika terdapat jangkitan sporadik.

Manakala untuk petugas barisan hadapan yang terlibat dalam operasi terbabit, mereka diingatkan untuk kekal amalkan penjagaan kesihatan seperti pemakaian topeng muka, penggunaan sanitizer dan penjarakan sosial. Ini demi mengelakkan berlakunya pertambahan kluster dalam tempoh PKPP secara tidak sengaja.